Fl. Tănăsescu

„Biruit-au gândul !” Astfel se poate vorbi despre realizarea celei mai impozante clădiri din Ploieşti şi a doua ca mărime după Palatul de Justiţie din Bucureşti – Palatul de Justiţie Prahova.
A spus cronicarul, în urmă cu sute şi sute de ani: „Biruit-au gândul!”.
Miercuri, 8 septembrie 2021, după 27 de ani de la începerea şi încheierea lucrărilor la Palatul de Justiţie Prahova – au vorbit alţi „cronicari” ai vremurilor de azi: reprezentanţi ai magistraţilor prahoveni, ai Parlamentului şi ai Guvernului… Şi mulţi alţii.
Au rostit cuvinte nu neapărat în litera legii, ci în spiritul ei. Din inimă, despre cum de la gând, de la intenţie, s-a ajuns la faptul împlinit.

„Gest de reverenţă pentru trecut, respect pentru viitor”

Din inimă a vorbit magistratul Crina Letea, preşedintele Tribunaulului Prahova, care , de altfel, a prezenta şi o insignă care să marcheze credinţa că se judecă şi cu sufletul, şi cu frica lui Dumnezeu, şi cu credinţa că orice om are dreptul la o a doua şansă de a se îndrepta.
Da, şi cu inima – adică mai ales în spiritul umanist, nu neapărat în litera legii. Fiindcă altfel nici nu se cuvenea într-un asemenea moment!
Cu bună intenţie sunt şi cele trei repere prezentate de către preşedinta Tribunalului prahovean : o expoziţie „disjunsă” în două capitole – Istoria Justiţiei prahovene, de la anul 1831 şi până în prezent, precum şi istoricul lucrărilor desfăşurate la noua clădire, o insignă – inimă, precum şi Cartea de inaugurare a Palatului de Justiţie, care să rămână „drept mărturie” peste timp. Sau, o „Relaţie dintre trecut şi prezent”. Şi, am mai adăuga noi, ca o ” împăcare a părţilor”, care înlătură orice vină pentru o astfel de întâziere…
Mai riscăm să facem şi rabat de la a fi imparţiali, spunând: Pledoaria doamnei Crina Letea ar fi muiat inima oricărui magistrat.
Dovadă de fair-play şi de recunoştinţă: nu a uitat să amintească pe aproape toţi aceia care s-au implicat şi au trudit, vreme de 27 de ani, la împlinirea nu a unui capriciu, ci a unei necesităţi imperioase a justiţiei prahovene.
Preşedinta Tribunalului Prahova a ţinut cont şi de judecătorii care, de-a lungul timpului, au condus instanţele de pe raza Curţii de Apel Ploieşti, invitându-i la eveniment. Şi nu puţini au fost aceia care au fost prezenţi.
Iar gândirea celui care o asculta vorbind pe judecătoarea Crina Letea nu putea ţine pasul cu rostirea cuvintelor calde. Cu „gestul de reverenţă făcut şi pentru trecut şi pentru viitor”.

Robert Cazanciuc – un prieten al Palatului de Justiţie

Pe fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, preşedintele Curţii de Apel Ploieşti – Andra Crina Botez -l-a prezenta drept un „prieten al Palatului de Justiţie”. Iar noi putem depune mărturie – chiar cu mâna pe Biblie – că actualul parlamentar a avut o marotă: un lucru odată început trebuie încheiat , o promisiune odată făcută trebuie şi onorată.
„Cariera mea profesională se leagă oarecum şi de acest Palat al Justiţie”, avea să rostească Robert Cazanciuc. Şi cum putea să mintă, când avea în mână chiar o Biblie! O Carte Sfântă binecuvântată chiar de către Preafericitul Patriarh Daniel!
Da, cariera fostului ministru al Justiţiei se leagă şi de această nouă clădire. Cine este în sistem ştie…
A spus multe Robert Cazanciuc. Şi nu au fost cuvinte goale. A vorbit despre fundamentele morale ale Dreptului. Şi despre multe, multe altele.
„Prieten al Palatului de Justiţie Prahova”, după cum a spus magistratul Andra Corina Botez. Fiindcă despre Robert Cazanciuc se potrivesc cel mai bine cuvintele cronicarului: „Biruit-au gândul” de 27 de ani !

Biserică şi dreptate pe pământ!

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a spus ce se spune la astfel de ocazii. Până la un punct. Până atunci când a rostit ” Biserică şi dreptate pe pământ”.
Până a sperat – iar noi avem certitudinea că aşa se va întâmpla – că din Palatul de Justiţie Prahova omul de rând va pleca cu sufletul împăcat că i s-a făcut drepate. Şi că Dumnezeu a aranjat aşa lucrurile… Deasupra probelor, a declaraţiei martorilor, a cercetărilor la faţa locului şi a altor aspecte care ţin strict de o meserie nobilă – aceea de magistrat.

***

Miercuri, 8 septembrie 2021. În prezenţa primului ministru al României, Florin Cîţu, şi a altor oficialităţi, a avut loc inaugurarea Palatului de Justiţie Prahova. Cu o zi mai înainte – marţi – un sobor de preoţi a sfinţit edificiul.
Miercuri, 8 septembrie 2021. Preotul Aurelian Frusinoiu, de la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din Ploieşti, a oficiat, din nou, o scurtă slujbă religioasă.
Biserică şi Dreptate pe pământ…