N. Dumitrescu

Peste exact o săptămână, Filarmonica ”Paul Constantinescu” din Ploiești începe oficial o nouă stagiune de concerte, a 69-a, care se deschide cu un concert extraordinar inclus în programul Festivalului Internaţional „George Enescu”. Programul concertului din 16 septembrie, de la ora 19.00, cuprinde două lucrări excepționale: Concertul nr. 1 în do minor pentru pian, trompetă și orchestră de coarde, op. 35 de Dmitri Șostakovici și Suita Simfonică „Burghezul gentilom”, op. 60, de Richard Strauss. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Radu Postăvaru, orchestra simfonică urmând să îl aibă alături pe pianistul spaniol Josu de Solaun. De altfel, ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizate cu prilejul deschiderii noii stagiuni, dirijorul Radu Postăvaru a ținut să menționeze că este a cincea ediție consecutivă în care filarmonica ploieșteană participă la Festivalul Internațional ”George Enescu”, asta însemnând, a precizat acesta, ”că este o recunoaștere deosebită a concertelor Filamonicii Paul Constantinescu”. La rândul său, prezent la aceeași conferință de presă, alături de alți reprezentanți ai filarmonicii ploieștene, dirijorul Tiberiu Soare a ținut să puncteze că se bucură de faptul că manifestările și concertele au putut fi urmărite în timpul pandmeiei –
și pot fi urmărite în continuare- și prin intermediul spațiului virtual, precum în marile capitale europene, dar ”Viitorul muzicii, indiferent de gen, aparține sălilor de concerte. De altfel, nimic nu poate egala, în mod special pentru public, experiența unui concert ascultat din sală”. Potrivit conducerii filarmonicii, în noua stagiune nu vor lipsi manifestările care, pentru ploieșteni și nu numai, au devenit o tradiție, așa cum sunt Festivalul de jazz, concertele educative de folclor, jazz, dar și cele simfonice, iar, pe de altă parte, anul acesta vor fi incluse și două turnee, cel al ”Duelului viorilor”, dar și ”Duelul Violoncellissimo”, în fila de calendar a lunii decembrie fiind trecut, pe data de 18, și ”Balul filarmonicii”, eveniment care se speră ca anul acesta să nu mai fie amânat, așa cum s-a întâmplat anul trecut, justificat, din cauza pandemiei.
De asemenea, în luna noiembrie se va desfăşura și Festivalul ”Cunună de cântec românesc”, manifestare organizată, anul acesta, pentru prima oară de către filarmonică (edițiile anterioare au fost realizate sub egida Casei de Cultură I. L. Caragiale Ploiești) şi care promovează și sprijină tinerii care interpretează muzică populară și folclor.