Recent, a fost terminată o amplă lucrare de corectare a torenţilor din Bazinul hidrografic Ermeneasca, de pe raza Ocolului Silvic Doftana. Este vorba despre constuirea unui baraj pentru evitarea viiturilor puternice create de torenţi.
Ridicarea unui astfel de baraj este justificată de către specialiştii din silvicultură într-o postare pe Facebook, astfel: „Torenții sunt fenomene meteorologice extreme, produse în urma ploilor torențiale, iar silvicultorii se preocupă
permanent pentru oprirea sau diminuarea efectelor produse de aceștia.
Efectele unor astfel de fenomene (…) pot fi stopate sau diminuate cu ajutorul amenajărilor specifice pentru corectarea torenților care s-au dovedit, de zeci de ani, eficiente în calea viiturilor provocate de torenți.
În acest sens, generații de silvicultori s-au preocupat să existe construcții specifice precum baraje, praguri de scurgere, ziduri de sprijin și consolidări de mal, podețe din lemn fixate în albie, gărdulețe împletite așezate perpendicular pe direcția de scurgere a șuvoiului etc., la care se adaugă lucrări de împădurire pentru stabilizarea solului.
Scopul principal al corectării torenților este de a proteja comunitățile locale, așezările umane, căile de comunicație și rețelele de transport, construcțiile hidrotehnice etc.
Amenajările de corectare a torenților au rolul de a reduce viteza scurgerii apelor în torenți, de a consuma energia cinetică prin trepte cu energie potențială, iar efectul barajelor se vede în special în perioadele cu ploi torențiale.
Rezultatele acestor lucrări de corectare sunt: diminuarea undei de viitură şi regularizarea debitului de apă; asigurarea secţiunii de scurgere pentru evacuarea în condiţii optime a debitului de apă; reţinerea şi consolidarea aluviunilor care au dus la distrugerea căilor de transport; reinstaurarea echilibrului eco – hidrologic în zonă prin consolidarea malurilor şi indirect a versanţilor; înfrumuseţarea peisagistică a terenurilor degradate”.
Amintim că, potrivit Romsilva, pe raza Direcţiei Silvice Prahova sunt, în prezent, peste 250 de construcții de corectare a torenților pe toate văile principale, respectiv: Valea Prahovei (aproximativ 150!), Valea Doftanei, Valea Vărbilăului și Valea Teleajenului.