Motivaţie: creştere alarmantă a numărului de accidente şi al morţilor pe şosele

Probabil că trendul ascendent al numărului de acidente grave şi al persoanelor decedate pe şoselele din judeţ să îi fi determinat pe agenţii rutieri prahoveni să „lege” razie după razie, în ultima vreme, pe şosele din Prahova.
Aşa s-a întâmplat în ulimele săptămâni, aşa au sat lucrurile şi în acest weekend.
Astfel, sâmbătă, în intervalul orar 18 – 20, poliţiştii rutieri au acţionat în Ploieşti, pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere.În acest context, după cum se precizează într-un comunicat al IPJ Prahova, „au fost sancţionaţi 49 de conducători auto, cei mai mulţi dintre ei pentru nerespectarea regimului legal de viteză. Valoarea sancţiunilor a fost de peste 13.000 de lei, fiind, de asemenea, reţínut şi un permis de conducere”.

Razia din după-amiaza zilei de 7 august a fost, de fapt, o continuare a celei începute cu o zi înainte, fiindcă, după cum menţionează tot reprezentanţii poliţiei prahovene, „vineri noaptea, în intervalul orar 23:00 –2:00, polițiștii Serviciului Rutier, cu sprijinul specialiștilor R.A.R, au acționat în Municipiul Ploiești pentru reducerea numărului de accidente rutiere produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale autovehiculelor, cât și pe fondul consumului de băuturi alcoolice, dar şi al consumului de substanţe cu efect psihoactiv. (…)
Au fost sancționați 34 de conducători auto, cei mai mulți pentru nerespectarea regimului legal de viteză. Au fost retrase patru certificate de înmatriculare, iar un permis auto a fost reţinut.
În paralel cu sancţiunile amintite, tinerii şoferi care au fost controlaţi au mai fost informaţi și asupra faptului că o alcoolemie de până la 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu puncte de penalizare de la 21 la 50 şi suspendarea permisului pentru 6 luni.
Totodată, conform legislației din România, atunci când şoferii sunt prinşi cu o îmbibaţie de alcool egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală”.
Filtre rutiere „înnădite”, amenzile de rigoare – împărţite.
Razii rutiere din ce în ce mai dese. Motivul: probabil creşterea alarmantă, şi pe şoselele din Prahova, a numărului de decese în urma accidentelor rutiere grave. Probabil, fiindcă încă nu avem încă datele exacte…
Sigur este că, la nivel naţional, în primele şapte luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, atât numărul evenimentelor rutiere, cât şi cel al persoanelor decedate, au crescut.