• Procurorii prahoveni au solicitat arestarea preventivă a acestuia • Începând de ieri, directorul centrului nu mai îndeplineşte funcţia de conducere şi va fi detaşat în altă unitate

 

Fl. Tănăsescu

În cursul zilei de ieri, angajatul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, acuzat de comiterea infracţiunilor de lovituri cauzatoare de moarte, urma să fie prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti din cadrul Tribunalului Prahova, cu propunerea de arestare preventivă. Acesta a fost reţinut în după amiza zilei de 9 august a.c., în urma anchetei desfăşurate de către poliţiştii prahoveni, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. Potrivit unor surse judiciare, angajatul centrului de la Călineşti este acuzat nu numai de comiterea infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte, ci şi de purtare abuzivă.
Cazul a intrat în atenţia poliţiei prahovene în data de 5 august a.c., aceasta fiind sesizată că un bărbat în vârstă de 61 de ani, internat în respectivul centru, a decedat.
În cursul aceleiași zile, polițiștii au dispus efectuarea necropsiei bărbatului, aceasta fiind realizată la data de 6 august, de către Serviciul de Medicină Legală Ploiești.
În urma necropsiei, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova a încadrat fapta la „loviri sau vătămari cauzatoare de moarte”.
În urma audierilor martorilor, a ridicării unor documente şi chiar a unor camere de luat vederi de la respectivul centru, s-a ajuns la concluzia că angajatul respectiv ar fi comis infracţiunile mai sus-amintite, respectiv lovituri cauzatoare de moarte şi purtare aubizivă.
În paralel – după cum aminteam şi în ziarul de ieri -, şi reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASCP) Prahova au dispus constituirea unei comisii care să analizeze, din punct de vedere disciplinar, ceea ce s-a întâmpla la Călineşti. În acest sens, într-un comunicat de presă transmis ieri la redacţie, sub semnătura directorului executiv Alexandru Ion Bocioacă, sunt menţionate deja primele măsuri concrete: „În continuarea măsurilor dispuse de către D.G.A.S.P.C. Prahova s-a stabilit ca, începând din data de 10.08.2021, directorul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești să nu mai îndeplinească atribuțiile de conducere în cadrul acestui centru, urmând a fi detașat într-o altă unitate din subordinea D.G.A.S.P.C. Prahova.
Totodată, având în vedere acțiunile desfășurate de către organele de poliție, D.G.A.S.P.C. Prahova va aplica măsurile legale corespunzătoare în ceea ce privește dispunerea suspendării activității angajatului care a fost implicat în evenimentul produs în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești”.
După cum vă informasem încă din ediţia de ieri a ziarului, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova solicitase destituirea şefei Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti şi controale în toate unităţile din subordinea DGASCP Prahova.