Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

Imaginile dezastrului lăsat în urmă de recentele inundații care au afectat mai multe localități din țară, inclusiv din județul Prahova, ar trebui să fie semnale de alarmă pentru autoritățile locale și naționale. Instituțiile statului sunt obligate să regândească strategiile de prevenire a inundațiilor, nu numai prin elaborarea unor hărți de risc, ci și prin acțiuni clare de aplicare strictă a legilor în vigoare.
Putem preveni sau reduce impactul social și economic al inundațiilor? Răspunsul este afirmativ, deoarece simpla respectare a prevederilor legale de către instituțiile abilitate și aplicarea riguroasă a sancțiunilor în cazul încălcării legilor ar putea să rezolve cel puțin parțial problema viiturilor.
Fondurile care trebuie alocate de la bugetul de stat pentru refacerea infrastructurilor distruse de inundații sau cele destinate sprijinirii familiilor sinistrate, rămase fără bunuri și acoperiș deasupra capului, ar fi mult mai reduse dacă programele guvernamentale sau cele locale de prevenire ar fi respectate. În special de către emitenții lor!
Infrastructurile destinate apărării localităților – diguri sau canale – sunt în multe cazuri lăsate de izbeliște. Sunt zone, chiar și în județul Prahova, unde unele diguri există doar pe hârtie, sunt degradate și nu mai pot face față eventualelor creșteri de debite ale râurilor sau chiar ale pâraielor. Poduri și podețe sunt afectate de viiturile puternice inclusiv din cauza lipsei lucrărilor de decolmatare a albiilor apelor curgătoare, a inexistenței lucrărilor de corectare a torenților. Dacă acestea ar fi efectuate în mod corect și menținute periodic în stare bună, și riscurile ca apele învolburate să provoace distrugeri majore ar fi mult mai scăzute.
Tăierile de păduri necontrolate îndeajuns și/sau resturile vegetale, trunchiurile copacilor puși la pământ de vijelii, deșeurile aruncate pe albiile râurilor și ale pâraielor, toate acestea pot provoca adevărate dezastre în calea lor dacă sunt antrenate de viituri puternice.
Urmărirea comportării în timp a construcțiilor hidrotehnice, dar și a infrastructurii rutiere, este un alt obiectiv obligatoriu de îndeplinit de către instituțiile statului care au această responsabilitate. Astfel, se poate interveni din timp pentru prevenirea unor hibe majore care – în situații critice – ar putea să genereze probleme.
Nu în ultimul rând, trebuie respectate cu rigurozitate planurile urbanistice, pentru a nu se ridica imobile de locuit în zonele cu interdicții și cu risc la alunecări de teren sau la inundații. În acest sens, primăriile au obligația să urmărească respectarea hotărârilor și regulamentelor locale, atât în privința construcțiilor, cât și a menținerii curățeniei pe cursurile de apă.
În caz contrar, vom fi puși întotdeauna în situația de a utiliza fondurile publice pentru repararea dezastrelor lăsate în urmă de inundații.
Și prevenția costă, dar asigurarea condițiilor pentru prevenirea dezastrelor provocate de inundații este mult mai importantă, astfel încât să vorbim cât mai puțin sau deloc despre distrugeri de gospodării, de drumuri și poduri, de locuințe. Sau, în cazurile extrem de grave, de pierderi de vieți omenești!
Acest lucru depinde și de modul în care fiecare dintre noi, în cele din urmă, respectă mediul în care trăiește.