• Până astăzi la prânz, cod portocaliu hidrologic • La Ploiești, măsuri speciale pentru combaterea temperaturilor ridicate

N. D.

Vremea continuă să fie instabilă, dar și deosebit de caldă pentru această perioadă, ieri, cei de la Agenția Națională de Meteorologie transmițând două avertizări, atât de ploi însemnate din punct de vedere catitativ, cât și de caniculă, valabile inclusiv și pentru Prahova. În cazul primei avertizări, este vorba despre Cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, care va fi în vigoare până în această dimineață, fiind anunțate vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină de medii și mari dimensiuni. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35-50 l/mp, iar la munte și 70 l/mp. Ca urmare, și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a instituit Cod portocaliu, până astăzi la prânz, pe unele dintre râuri fiind posibile depășiri ale cotelor de inundație, printre cele nominalizate fiind și râul Prahova, autoritățile locale și județene, precum și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență primind încă de ieri avertizarea hidrologică. În context, reprezentanții ISU Prahova au transmis, ieri, prahovenilor ca, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri, să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. De asemenea, în situația manifestării vântului puternic, populația trebuie să rămână în spații închise care îi asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.
Primăria Ploiești a şi anunțat că a pus în aplicare o serie de măsuri speciale, care au ca principal scop protejarea locuitorilor față de efectele temperaturilor ridicate din această perioadă. Astfel, în mod preventiv, au fost amplasate încă de ieri corturi cu dozatoare cu apă rece în următoarele zone: Gara de Sud, spațiul pietonal “Nichita Stănescu” și Parcul dendrologic “Mihai Viteazul”. Pe de altă parte, s-a reamintit faptul că sunt surse de apă potabilă în toate piețele agro – alimentare din oraș, suplimentar urmând să fie montate și dozatoare cu apă potabilă în Piața Centrală, dar și în cele din cartierele Aurora Vest și Nord. În acest context, reprezentanții administrației locale le reamintesc ploieștenilor care sunt recomandările în caz de caniculă, pe care îi sfătuiesc să le pună în aplicare, astfel încât să fie redus, pe cât posibil, disconfortul cauzat de temperaturile ridicate. Astfel, este de evitat, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, între orele 11.00 – 18.00, fiind recomandată purtarea de pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. În interiorul locuințelor, dacă sunt aparate de aer condiționat, acestea trebuie reglate astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Importantă este însă hidratarea, fiind necesar un consum zilnic de doi litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete, în perioadele de caniculă fiind recomandat consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. Trebuie evitat alcoolul, inclusiv berea sau vinul, deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.