Ieri, reprezentanți ai fostelor glorii petroliste angrenate în proiectul ”Petrolul 52” au fost la Primăria Ploiești, convocați la o întâlnire în contextul retragerii celor de la Veolia din postura de ”Partener finanțator” și trecerea la statutul de ”simplu sponsor”.
Nelămurită exact – nu se știe care va fi cuantumul sumelor pe care clubul se va putea baza și nici cine va asigura managementul, după cei câțiva ani în care Veolia a ”asigurat tot”, dar a și fost ”parte” la ratarea promovării timp de trei sezoane – situația viitorului echipei pare a fi una cu destule semen de întrebare, care își caută răspunsuri: cine va asigura bugetul, cine va conduce clubul, vor fi mărcile deținute de municipalitatea ploieșteană acordate în continuare clubului Petrolul 52, cine va antrena, cine stabilește strategia de transferuri și pe ce bani se contează la acest capitol, pentru sezonul viitor?
Deocamdată, poziția fostelor glorii este una ”pro partener finanțator”, stabilitatea financiară din ultimii ani fiind considerată un argument mai important decât nerealizările din punct de vedere sportiv.
Tocmai pentru că nu s-a ”lămurit” mare lucru, întâlnirile ”mobilizatoare” par a fi doar la început!
Deja, pentru săptămâna viitoare, mai precis vineri, 14 mai, este ”convocată” o nouă ședință, la stadion, aceasta fiind inițiată de către … suporteri!
”Există un motto în limba engleză care fascinează şi atrage prin forţa sa: “United we stand, divided we fall!” – “Împreună rezistăm, divizaţi cedăm!” Este o frază folosită în circumstanţe dificile, cel mai adesea pentru a inspira unitate şi colaborare. Miezul de înţelepciune este simplu: dacă membrii unui anumit grup sau ai unei comunităţi care împart idealuri comune lucrează fiecare pe cont propriu (şi în interes propriu) în loc să formeze o echipă care să servească idealul comun care îi defineşte ca şi comunitate, fiecare în parte va fi sortit eşecului şi toţi vor ieşi învinşi.
Comunitatea petrolistă trece acum prin circumstanţe dificile legate de continuitatea proiectului fotbalistic actual. Un ciclu s-a terminat: după o perioada de 4 ani, Veolia a anunţat oficial renunţarea la rolul de Partener Finanţator al Petrolului. Pe mai multe canale (neoficiale) Primăria a lăsat să se înţeleagă că doreşte să se implice mai puternic în viaţa clubului şi a echipei, pornind, dar nelimitându-se, chiar de la contractul de cesiune a dreptului de folosinţă a mărcilor Petrolul, actualmente încredinţat ACS Petrolul 52, dar care expiră în luna iunie 2021. Tot în mod neoficial (“pe surse”), comunitatea petrolistă are informaţii conform cărora Primarul şi CEO Veolia Romania s-au întâlnit pentru a discuta modul în care cele două părţi vor colabora din sezonul următor încolo. Din păcate, în afara comunicatului Veolia nu a existat nicio altă comunicare oficială care să aducă lămuriri cu privire la ce anume au gândit cele două părţi pentru viitorul imediat.
Este clar că toată comunitatea petrolistă îşi doreşte ca echipa actuală să continue evoluţia în 2021-2022 în Liga a 2-a şi să promoveze în Liga 1. Însă pentru a materializa acest deziderat toată comunitatea petrolistă trebuie să fie unită în jurul lui: atât Primăria, cât şi Veolia, ACS Petrolul 52 şi asociaţiile/ligile de suporteri. Problemele sau dificultăţile trebuie discutate deschis între toate părţile interesate şi modul de acţiune trebuie decis împreună.
În consecinţă, USP adresează o chemare publică la o discuţie francă cu subiect unic: viitorul imediat al Petrolului – ediţia de campionat 2021-2022, discuţie la care să participe câte 2 reprezentanţi ai:
– clubului Petrolul,
– Primăriei,
– firmei Veolia,
– membrii fondatori ai ACS Petrolul 52, şi
– ai asociaţiilor/ligilor de suporteri din Peluza 1, Tribuna 2 şi Peluza 2.
Vineri, 14 mai, la ora 16:00, Sala de la etajul 2 în aripa care conţine birourile clubului Petrolul de la Arena Ilie Oană poate găzdui această întâlnire în care să discutăm deschis problemele şi să luăm împreună deciziile care să conducă la atingerea obiectivului comun: continuarea proiectului fotbalistic si promovarea în Liga 1. Gazdă ne va fi clubul, de aceea rugăm toţi participanţii să confirme prezenţa la președintele în funcție al clubului, Costel Lazăr” – este mesajul Uniunii Suporterilor Petroliști, lansat ieri.