V. S.

Mai mult de jumătate dintre localitățile prahovene, în special cele aflate în jumătatea de nord a teritoriului județului, au sistematic probleme din cauza alunecărilor de teren. Pământul fuge la vale, antrenând odată cu terenurile și drumuri, anexe gospodărești și uneori chiar și locuințe. Primăvara, în special, se produc noi alunecări de teren ori se reactivează cele vechi și pun în dificultate atât locuitorii, cât și autoritățile locale și județene, obligate să intervină pentru remedierea cât mai rapidă a problemelor.
Și în această primăvară, în câteva dintre localitățile județului Prahova, unele gospodării și drumuri locale au fost afectate din cauza pământului care a luat-o la vale. Prefectul de Prahova, Cristian Ionescu, s-a aflat, zilele trecute, în comunele Lapoș, Salcia, Iordăcheanu și Gornet-Cricov, pentru a vedea care este situația din teren, în cele patru localități. Potrivit informațiilor furnizate de Instituția Prefectului, în comuna Lapoș, drumul județean DJ 235 a fost cel mai afectat de materialele căzute de pe versantul dealului din zona zidului de sprijin, dar și de o surpare pe o lungime de aproximativ 30 metri și o lățime de aproape 3 metri. Din această cauză, circulația se desfășoară aici doar pe jumătate de bandă. Un alt drum județean, DJ 234, care face legătura între Sângeru și Salcia, a fost avariat și nu mai poate fi tranzitat, momentan, de niciun mijloc de transport, iar localnicii din Salcia nu mai au nicio cale de acces directă spre județul Buzău, cu care se învecinează. La Iordăcheanu, într-una dintre zonele afectate de alunecări, o gospodărie este în pericol, fiind situată la mai puțin de doi metri de locul surpării Tot în această localitate, alunecările de teren au afectat și două drumuri comunale, la fel și în comuna Gornet-Cricov.
De la constatarea pagubelor și până în prezent, în unele zone afectate au fost deja demarate lucrări pentru stoparea surpărilor și pregătirea reabilitării drumurilor distruse, fiind monitorizate permanent gospodăriile care se află în apropierea alunecărilor.