Violeta Stoica

De la începutul lunii august 2014, când liftul de acces în Mina Unirea s-a prăbușit în gol, din cauza unei defecțiuni, turiștii care vor să viziteze Salina Slănic au la dispoziție pentru a ajunge în subteran doar transportul cu microbuze. O variantă care a stârnit de-a lungul timpului nenumărate critici, dar care a și ridicat întrebarea legitimă când va fi reparat sau înlocuit liftul de acces în Mina Unirea?
Răspunsul vine, ca o promisiune, de la reprezentanții Societății Naționale a Sării – Salrom SA, care precizează că în programul de investiții pentru anul 2021, la Sucursala Salina Slănic, este prevăzută demararea procedurilor pentru realizarea unui sistem de transport pentru turiști, la un nivel tehnologic modern.
“În acest sens, sunt planificate lucrări complexe care să permită obținerea unui sistem de transport performant, fiabil și cu siguranță maximă în exploatare, care va înlocui vechea instalație de transport utilizată până în anul 2014. Obiectivul de investiții va cuprinde, într-o prezentare succintă, următoarele lucrări: reabilitarea și consolidarea zonei adiacente platformei superioare a puțului liftului, reprofilare, betonare și realizare compartiment de scări pe toată adâncimea puțului, execuție și montaj sistem de lifturi cu funcționare independentă, realizarea la suprafață a unor construcții pentru spațiile tehnice destinate echipamentelor de acționare a lifturilor, pentru așteptare și îmbarcare turiști și o amenajare peisagistică a întregii zone destinate primirii turiștilor”, a transmis, la solicitarea ziarului Prahova, directorul general al Salrom, Constantin Cătălin Radu.
Potrivit Salrom, în prezent, transportul turiștilor la Mina turistică Unirea din Salina Slănic este efectuat cu mijloace auto proprii (trei microbuze), iar în zilele cu aflux mai mare de turiști, acestea sunt completate – în funcție de necesitățile de transport – cu microbuzele prestatorului SC Obada Trans SRL Horezu – Vâlcea.