N. Dumitrescu

După ce prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, a cerut efectuarea în regim de urgenţă a unei anchete privind decesul a doi soți din Filipeștii de Pădure imunizați cu prima doză de vaccin, ieri, așa cum a promis, Instituția Prefectului Prahova a făcut public răspunsul primit de la Direcția de Sănătate Publică Prahova, pe care îl redăm integral: ”În urma analizării documentelor existente la nivelul centrului de vaccinare a unității sanitare în care au fost internați cei doi soți care au decedat, precum și a anchetelor epidemiologice ale acestora, nu poate fi stabilită legătura de cauzalitate între vaccinare și cauza decesului. Cei doi soți au fost vaccinați în data de 03.03.2021 la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Câmpina. În urma consultului efectuat la nivelul punctului de triaj al centrului, nu au fost identificate contraindicații ale vaccinării de către personalul medical și nu au fost înregistrate efecte secundare în timpul supravegherii postvaccinare. Din informațiile pe care le avem, Serviciul de Ambulanță Județean Prahova a fost solicitat în data de 06.03.2021, în jurul orei 14.00, în localitatea Filipeștii de Pădure, sat Minieri, pentru două persoane (soț – 71 ani și soție – 66 ani). Pacienții acuzau amețeli, stare generală modificată. După evaluare și tratament, aceștia au fost transportați la UPU – SJU Ploiești. În urma prezentării în UPU și a evaluărilor medicale efectuate, pentru ambii pacienți a fost pus diagnosticul de infecție cu SARS-CoV-2, pneumopatie acută COVID-19 și au fost internați pe secția ATI, aceștia având o formă severă a bolii. În urma confirmării diagnosticelor de infecție SARS-CoV-2, Direcția de Sănătate Publică a efectuat ancheta epidemiologică în care este consemnat debutul simptomelor în data de 05.03.2021. Având în vedere că un caz este considerat infecțios cu două zile înaintea debutului și încă 14 după debut, considerăm că la data vaccinării erau deja în perioada de incubație a bolii COVID-19, vaccinarea neinfluențând cursul bolii la cei afectați, așa cum s-a mai discutat în spațiul public”.
De menționat că prefectul județului a solicitat investigarea cazului menționat și de către Colegiul Medicilor Prahova, răspunsul de la această instituție urmând să parvină după ce vor fi efectuate anchetele de rigoare. Reamintim faptul că prefectul de Prahova a cerut, marţi, DSP şi Colegiului Medicilor din Prahova demararea unor anchete în regim de urgenţă după apariţia în spaţiul public a informaţiei potrivit căreia două persoane, soţ şi soţie, din comuna prahoveană Filipeştii de Pădure, au decedat din cauza noului virus după ce anterior au fost imunizate cu prima doză de vaccin.
Pe de altă parte, un punct de vedere în legătură cu cazul soților din comuna prahoveană Filipeștii de Pădure a ținut să exprime marţi și preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV). Astfel, în cadrul săptămânalei conferințe de presă, Valeriu Gheorghiţă a declarat că vaccinarea împotriva noului coronavirus a persoanelor asimptomatice sau care sunt în perioada de incubaţie a virusului nu influenţează evoluţia naturală a bolii. „S-a mai discutat despre vaccinarea la persoanele care sunt fie în perioada de incubaţie, fie cu infecţia asimptomatică SARS-CoV-2, în niciun caz nu creşte riscul de evoluţie nefavorabilă, vaccinarea nu influenţează cursul evoluţiei naturale a bolii. Datele preliminare pe care le am, şi am şi vorbit şi pentru această situaţie cu doamna director de la DSP Prahova, urmează să facă o evaluare, însă datele preliminare arată că într-adevăr cele două persoane, din păcate, au fost diagnosticate cu COVID-19, cu o formă severă care a evoluat nefavorabil”, a menționat Valeriu Gheorghiţă.