Petre Apostol

La finalul săptămânii trecute, la Innsbruck, în Austria, delegaţia de sanie a României a participat la penultima etapă din cadrul acestui sezon al Cupei Mondiale pe pârtie artificială, cu o săptămână înainte de Campionatele Mondiale, programate la Königssee, în Germania, între 29 şi 31 ianuarie.
Dintre reprezentanţii Clubului Sportiv Orăşenesc Sinaia , din lotul naţional (pregătiţi de antrenorii Alexandru Comşa, Corina Drăgan şi Liviu Turea – directorul clubului prahovean), doar componenţii echipajelor de dublu, Marian Gîtlan/ Darius Şerban (foto, nr. 5) şi Răzvan Turea/Sebastian Motzca (foto, nr. 2), au reuşit să se califice la etapa din Cupa Mondială, în urma concursului preliminar din Cupa Naţiunilor.
Pe o pârtie pe care o cunosc destul de bine, având în vedere că la Innsbruck se desfăşoară de ani buni Campionatele Naţionale, Gîtlan şi Şerban s-au situat pe locul 19 în concursul de Cupă Mondială. Sportivii prahoveni au înregistrat o întârziere de 1.235 de secunde faţă de echipajul care, surprinzător, a câştigat: Ludwig Rieder/Patrick Rastner, din Italia. Podiumul a fost completat de letonii Andris şi Juris Sics (+0.081 sec.), respectiv de liderii clasamentului general – austriecii Thomas Steu şi Lorenz Koller (+0.084 sec.).
Tinerii Răzvan Turea şi Sebastian Motzca, aflaţi la primul sezon în Cupa Mondială de seniori, au acumulat experienţă importantă pentru viitor, încheind ambele manşe, situându-se pe locul 23, cu o întârziere de 3.116 secunde.
De la CSO Sinaia au mai participat Corina Buzăţoiu şi Andrei Turea, la simplu feminin, respectiv simplu masculin, dar nu au reuşit să se califice în Cupa Mondială. Corina Buzăţoiu s-a situat pe locul 22 în cursa din Cupa Naţiunilor, fiind la doar 4,9 zecimi de secundă de locul 17, care i-ar fi acordat calificarea în Cupa Mondială. Andrei Turea a încheiat pe locul 33 cursa din Cupa Naţiunilor, ratând prezenţa în Cupa Mondială, deşi începuse bine întrecerea, cu al 16-lea timp de start.
În schimb, din reprezentativa tricoloră au reuşit calificarea în Cupa Mondială doi sportivi prahoveni formaţi la CSO Sinaia, Raluca Strămăturaru şi Valentin Creţu.
Raluca Strămăturaru a încheiat pe locul 25, cu o întârziere de 1.192 secunde faţă de învingătoare, germanca Natalie Geisenberger, aflată la a doua victorie consecutivă, fiind lideră în ierarhia generală. Podiumul competiţiei a fost completat de germanca Julia Taubitz (câştigătoarea Cupei Mondiale în sezonul precedent; +0.082 sec.) şi de americanca Summer Britcher (+0.286 sec.).
Valentin Creţu s-a clasat pe locul 23, la 1.887 secunde de prima poziţie, ocupată de germanul Felix Loch, care a dominat acest sezon, adjudecându-şi, deja, victoria şi în ierarhia generală, cu o rundă înainte de final. Loch a fost urmat, pe podiumul etapei de la Innsbruck, de rusul Semen Pavlichenko (+0.006 sec.) şi de germanul Johannes Ludwig (+0.216 sec.).