După CSU Craiova – liderul eșalonului secund, cu 27 de goluri marcate și revelația seriei de Liga a II-a, Viitorul Pandurii Tg. Jiu, care a ajuns și ea la 26 de reușite, Petrolul se află pe un podium provizoriu în clasamentul golurilor marcate, având 23 de reușite, în cele 14 meciuri disputate (la fel ca și Turris Tn. Măgurele).
Galben – albaștrii sunt într-o situație paradoxală, se poate spune, pentru că având 8 meciuri jucate ”acasă” și doar 6 în deplasare, cu 21 de puncte adunate, sunt încă pe ”minus” într-un clasament al adevărului! Clasament care nu va conta însă deloc la final, pentru că este un singur tur de disputat (cele 21 de formații vor juca o singură manșă, după care se va face clasamentul, primele 6 urmând să meargă în play-off, celelalte – în play-out), dar care are ceva relevanță, pentru că din 8 meciuri disputate în calitate de gazdă, ploieștenii au un bilanț rușinos, cu doar 2 victorii (cu Ripensia și Rapid) , 3 egaluri (Slatina, Călărași și Buzău) și 3 eșecuri (Farul, U. Craiova și Aerostar)!

Despre Buhăescu se poate spune că nu a dezamăgit în meciurile în care a fost folosit de Moldovan

Revenind la ”așa zișii golgheteri”, echipa ploieșteană l-a pierdut pe Sergiu Arnăutu, principalul marcator al ultimelor sezoane, în locul său… nefiind adus nimic, după cum ”vorbesc” cifrele! Asta pentru că atacanții care se ”visau” … de careu, cum se spune, au marcat sporadic și, în general, goluri în meciuri ”liniștite”, pentru că una este să dai gol la 0-0 în minutul 90 și să aduci trei puncte echipei, alta să marchezi la 5-0 cu Ripensia (Diarra) sau ultimul gol în Slobozia – Petrolul 0-3 (așa cum a ”reușit” celălalt vârf – Balint).
Petrolul are probleme, așadar, la capitolul atacanți, dar, partea bună a lucrurilor este că dă goluri cu jucători din toate compartimentele, fiind destui fundași și mijlocași care marchează! Golgheterul la zi este Armando Vajushi – fostul internațional albanez, specialist în transformarea loviturilor de la 11 metri (ce bine era dacă se afla în teren în play-off-ul trecut, la meciul cu Rapid), care are 5 goluri încrise, dintre care 3 de la punctul cu var, la cel mai bine plătit jucător din lotul ”lupilor” fiind de precizat și că nu a fost 100% la dispoziția lui Viorel Moldovan, acesta lipsind câteva partide din cauza unei pubalgii.
Vasile Buhăescu este al doilea marcator al echipei, cu 4 goluri, jucătorul venit de la FC Argeș după primele etape putând fi încadrat în ”transplanturile” fericite, am putea spune, pentru că a fost un fotbalist util, eficient, cât s-a putut, lucru care nu se poate spune despre mai bine de jumătate dintre ”marile achiziții ale verii”. Iar de la… trei în jos avem ”o echipă întreagă”, pentru Petrolul reușind să apară pe lista marcatorilor nu mai puțin de 12 jucători în total, fiind de remarcat faptul că fundașul Huja, de exemplu, are 2 goluri, la fel ca și juniorul de 2002 – Mario Bratu!
Desigur, se putea mai mult, nu neapărat la goluri marcate, ci la puncte obținute, poziția pe care Petrolul va termina anul 2020 (mai sunt câteva meciuri de ”lămurit”, unele la ”masa verde”, altele, restante, pe teren – sperăm) fiind una mult sub așteptări!

Huja a ieşit în evidenţă în mod pozitiv, în ultimele meciuri, marcând şi cu Buzău şi la Slobozia

Paradoxul foştilor antrenori

Cum U. Cluj a învins pe Dunărea Călărași în ultima etapă și mai are de jucat și cu Ripensia Timișoara, pe teren propriu, un meci restant, ardelenii, sub comanda ultimului antrenor al Petrolului – Costel Enache, au șanse mari să termine anul înaintea Petrolului, pe poziție de play-off (au 20 de puncte și pot face 23, o victorie cu Ripensia ducându-i direct pe locul 6)!
Celălalt tehnician al galben-albaștrilor din campionatul trecut, ratat și el (campionatul, nu antrenorul), Flavius Stoican este într-o postură și mai fericită, pe locul 2, Viitorul Pandurii Tg. Jiu reprezentând marea revelație a campionatului, în ultimele meciuri jucate reușind un bilanț remarcabil (5 meciuri consecutive fără eșec, dintre care 3 victorii)! Rămâne așadar un mare semn de întrebare de ce la alte echipe (iar comparație între formația lui Nicu Sarcină și Petrolul chiar că nu se poate face…) antrenorii pot lucra, pot avea ceva rezultate, iar la Petrolul – nu!?
Iar această ”dilemă” tare îmi e că se va aplica și în cazul ”masculului alfa Moldovan”, care, parcă la Chindia Târgoviște, mai ales în Liga a II-a, echipa pe care a pregătit-o înainte de a veni la Ploiești, avea, și el, ”altă față”! De ce? Se uită antrenoratul în drum spre Ploiești? E prea mare presiune? Prea multe ”presiuni”?
Oricum, în iarna asta, fostul golgheter al Naționalei, al României, al Franței, al Turciei, Viorel Moldovan, are o ”misiune / provocare de onoare”, din punct de vedere profesional! Chiar să nu găsești, pentru promovare, un atacant, un golgheter?

Top 5 golgheteri Liga 2

1. Cătălin Bălan (CSU Craiova) – 8 goluri (5 penalti)
2. Ovidiu Herea (Rapid) – 7 goluri (2 penalti)
3. Cătălin Hlistei (Metaloglobus) – 7 goluri (5 penalti)
4. Marius Coman (Comuna Recea) – 6 goluri (2 penalti)
5. Daniel Paraschiv (Viitorul Pandurii) – 6 goluri (2 penalti)

Marcatorii Petrolului în actualul sezon:

Armando Vajushi 5 goluri (3 penalti)
Vasile Buhăescu 4 (1 pen.)
Pol Roige 2
Marian Huja 2
Serge Ekollo 2
Mario Bratu 2
Bart Meijers 1
Alexandru Saim-Tudor 1
Valentin Țicu 1
Baniel Botic 1
Sorry Diarra 1
Valentin Balint 1