La Sinaia și Azuga sunt pregătiri intense pentru deschiderea sezonului de iarnă

N. Dumitrescu

 

Într-o perioadă extrem de dificilă pe care nu credeau că o vor traversa vreodată, stațiunile turistice din România resimt cel mai greu efectele negative ale pandemiei. De departe, prin efectele ce au decurs din restricțiile și măsurile sanitare impuse sub semnul obligativității, anul 2020 a pus frână desfășurării în mod normal a activității din domeniului ospitalității, astfel că punctul forte al orașelor care trăiau exclusiv din turism s-a transformat în cea mai mare problemă. Un pic de respiro a fost pe perioada verii și până la început de toamnă, când hotelurile, pensiunile și restaurantele au mai putut avea parte de o gură de oxigen mai ales prin activitatea teraselor, care au fost redeschise, însă, odată cu venirea frigului, dar mai ales din cauza numărului foarte mare de noi cazuri de îmbolnăvire cu noul virus, activitatea din turism a fost din nou afectată. Situația este valabilă inclusiv în cele mai cunoscute orașe turistice de pe Valea Prahovei, restricții noi fiind aplicate și în stațiunile Azuga și Sinaia care au intrat în scenariul roșu. Cum proprietarii restaurantelor și cafenelelor nu își mai pot desfășura activitatea în interior, mulți dintre aceștia s-au pregătit deja pentru sezonul rece și mai au o singură speranță: zăpada, care deja s-a șternut la cotele cele mai înalte. De altfel, la sfârșitul săptămânii trecute, administratorii pârtiilor au anunțat că deja se pregătesc pentru sezonul de iarnă 2020-2021, în vederea deschiderii sezonului schiabil, în completarea stratului de zăpadă naturală venindu-se și cu tunurile de zăpadă artificială.

Potrivit reprezentanților Gondola Sinaia – operator de transport urban în cea mai cunoscută stațiune turistică de pe Valea Prahovei, la Sinaia pregătirile pentru sezonul de iarnă 2020-2021 sunt în toi. Deși este un sezon incert, administratorii pârtiilor din această stațiune susțin că vor încerca să ia cele mai bune măsuri pentru protecția tuturor acelora care vor veni să-și petreacă timpul liber la munte. ”Pentru deschiderea domeniului schiabil ținta noastră este, ca în fiecare an, perioada cuprinsă între Ziua Națională și Sfântul Nicolae, respectiv prima săptămână din luna decembrie. Însă știm că se pot întâmpla multe, iar la final, dacă plouă, amânăm deschiderea. Prin urmare, încercăm să deschidem cât putem de repede și în siguranță pentru toți. Deocamdată abia am început să lucrăm la stratul de bază, în Valea Soarelui. Dar zăpada artificială depinde de temperaturi negative. Mai jos de Cota 2000, pământul nu este suficient de înghețat. Prognozele indică o ușoară creștere a temperaturilor pentru următoarea perioadă, urmată de răcire. La începutul sezonului inaugurăm și teleschiul care va deservi Pârtia Soarelui, disponibil pe skipass și pe cartela de puncte”, anunțau, la sfârșitul săptămânii trecute, cei de la Gondola Sinaia, dând detalii despre începerea noului sezon de iarnă pe pârtiile din această stațiune. În acest context, s-a precizat că prețurile rămân neschimbate la toate categoriile de cartele pentru schi, însă, cel mai important, în continuare vor trebui respectate normele sanitare. ”Regulile sanitare, valabile în această vară, se vor aplica în continuare. Este obligatorie purtarea măștii de protecție și în telescaun sau gondole. Este nevoie și de distanțare și răbdare, printre altele. Vom anunța din timp protocolul anti-Covid”, au mai menționat cei de la Gondola Sinaia.
Tot la sfârșitul săptămânii trecute, și cei de la Telegondola Azuga au venit cu două vești bune pentru cei care iubesc muntele și zăpada. Concret, de sâmbăta trecută, pe pârtia Sorica s-a început înzăpezirea cu ajutorul tunurilor de producere a zăpezii artificiale, iar sfârșitul acestei săptămâni va fi unul prelungit, în sensul că Telegondola Azuga va funcționa de sâmbătă, 28 noiembrie, până marți, 1 Decembrie, între orele 09:00-16:00, purtarea măștii de protecție a feței fiind obligatorie în toate spațiile închise și deschise.
Dată fiind situația înregistrată din cauza pandemiei, reamintim faptul că, săptămâna trecută, mai exact pe data de 19 noiembrie, prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, a efectuat o serie de vizite în localitățile cu rată de incidență a îmbolnăvirilor cu coronavirus de peste 3/1000 de locuitori, printre cele vizate fiind și stațiunile montane Sinaia și Bușteni, unde continuă să fie înregistrat un număr mare de turiști, în special în zilele de weekend, iar pericolul răspândirii noului coronavirus fiind astfel foarte mare. În context, prefectul le-a recomandat primarilor din Sinaia și Bușteni o mai mare mobilizare în privința acțiunilor întreprinse în cele două orașe, în vederea conștientizării populației și a limitării răspândirii infecției cu COVI-19. De asemenea, le-a solicitat să continue acțiunile de dezinfecție pe domeniul public și să intensifice controalele în vederea monitorizării respectării tuturor măsurilor impuse de legislația în vigoare atât persoanelor fizice, cât și juridice, purtarea măștii de protecție fiiind obligatorie în spaţiile publice și comerciale, dar și în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Pe de altă parte, ținându-se cont de specificul celor două localități și ultimele hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, prin care au fost adoptate o serie de restricții ca urmare a creșterii ratei de incidență, s-a făcut precizarea că activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, a pensiunilor sau a altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestora, că sunt permise prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice, dar acestea nu vor fi consumate în spaţiile respective, ci se va recurge la livrarea la domiciliu sau la pachet.