Violeta Stoica

Tot mai multe localități din județul Prahova intră sub incidența măsurilor impuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru comunitățile în care rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori.
Ieri, în cadrul ședinței CJSU, au fost dispuse măsuri pentru comunele și orașele în care – de la ultima întrunire – s-a depășit rata de 3 la mia de locuitori, respectiv pentru Gornet (6,09), Sinaia (5,60), Bănești (5,47), Provița de Sus (5,19), Adunați (5,06), Târgșoru Vechi (4,53), Chiojdeanca (4,50), Predeal Sărari (4,48), Boldești-Scăeni (4,45), Secăria (4,16), Gorgota (4,11), Vălenii de Munte (3,92), Aluniș (3,69), Azuga (3,40), Apostolache (3,39), Cocorăștii Mislii (3,33), Berceni (3,29), Valea Doftanei (3,27), Urlați (3,24), Poienarii Burchii (3,24), Râfov (3,24), Măneciu (3,20), Albești-Paleologu (3,12), Boldești-Grădiștea (3,10), Mănești (3,06).
Pentru localitățile menționate anterior, începând cu ziua de mâine, 18 noiembrie, se instituie o serie de măsuri cel puțin pentru o perioadă de 14 zile. Astfel, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise. De asemenea, vor fi interzise organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte; organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in; organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor. În schimb, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective (livrare la domiciliu, takeaway); activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități; se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective. Terasele care nu au acoperiș/plafon/tavan și care nu sunt delimitate de cel puțin doi pereți exteriori rămân deschise în condițiile legii, iar activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.
În total, în județul Prahova erau ieri 48 de localități cu rata de infectare mai mare de 3 la mia de locuitori, printre acestea aflându-se și municipiile Ploiești și Câmpina.