Dormitorul joacă un rol fundamental în asigurarea odihnei zilnice de care avem nevoie. Hainele folosite toată săptămâna aruncate într-un fotoliu, o grămadă de cărți – pe care le-ai citit deja – pe noptieră sau șifonierul bunicii de care nu vrei să scapi generează dezordine și zgomot vizual. Te-ai gândit să-ți rearanjezi camera? Fă-o cu un decor minimalist, reducând numărul de elemente la minimum și dând un rol de protagonist patului.

Poate unora stilul minimalist li se pare unul neînsuflețit, plictisitor și deprimant, chiar, dar altora li se potrivește mănușă. Stilul minimalist pleacă de la celebrul dicton englezesc „Less is more” (Mai puțin înseamnă mai mult) și este un motto potrivit pentru a caracteriza acest stil cât mai succint. Rezultatul minimalismului nu depinde neapărat de folosirea unor metode elaborate, tehnologie avansată sau materiale specifice, ci doar de un proces raţional şi simplu, rezultatul putând fi remarcat cu uşurinţă.

  1. Regulile pentru a obține un dormitor minimalist.

Scapă de tot ce e inutil. Rămâi cu elementele esențiale. Întreabă-te în primul rând ce lucruri nu te lasă să te odihnești. De exemplu, dacă spațiul din casa ta o permite, scoate dulapurile din dormitor.

Mobilă dormitoare idei eMAG

Respectă spațiul gol. Un lucru de bază când vine vorba de minimalism este relația cu spațiul gol, respectul pentru spațiile libere de obiecte și căutarea curățeniei vizuale. Obține-l așezând patul în centrul camerei, lăsându-l să respire prin lateral și picioare.

Atenția la supraîncărcarea cu informații. Mediul oferă informații și generează emoții, uneori excesive. Haine dezordonate la vedere, dispozitive electronice, o pictură cu culori vibrante… Toate acestea provoacă o stare de alertă inconștientă.

Menținerea ordonată a dormitorului. Dacă ți se pare dificil să menții ordinea, atunci minimalismul este medicamentul tău: te va ajuta să nu acumulezi obiecte și acest lucru va ajuta la sănătatea ta fizică și mentală. Dormitul într-o cameră îngrijită este cel mai recomandat. Dacă lucrurile care umple spațiul sunt dezordonate, ele pot crea disconfort și chiar anxietate, spun designerii.

  1. Mobilierul dintr-un dormitor minimalist.

Patul tău este adevăratul protagonist. Reține că în decorul minimalist al dormitorului vei elimina o bună parte din mobilier, așa că, indiferent ce decizi că rămâne, acesta trebuie să își asume tot rolul principal în cameră. Evident, dacă în sufragerie nu îți poate lipsi o canapea bună, în cameră trebuie să alegi cel mai potrivit pat pentru nevoile tale. Îmbracă-l în așternuturi din bumbac și fibre naturale, în tonuri deschise, în conformitate cu materialele dormitorului.

Mobilă dormitoare oferte diverse modele

Elimină noptierele. Dacă așezi patul cu arcuri direct pe podea, precum futonii japonezi, veți avea cel mai mare spațiu pe care ți-l puteai imagina pentru a-ți pune lucrurile: podeaua! Este o alternativă Zen în linia actualului trend minimalist. Minimalismul este legat de tradiția japoneză: relaxarea vizuală favorizează odihna.

Ascunde mobilierul. Un mobilier convertibil este o propunere excelentă pentru apartamentele mici. Un dulap integrat în structura camerei și care ascunde patul va contribui la un spațiu generos și curat.

Mobilă dormitoare – multifuncționalitate

Găsește funcții alternative. Adu motto-ul ghidurilor de reciclare pe terenul tău, „reduceți, reutilizați, reciclați” și utilizează piese de mobilier pentru diferite funcții.

De exemplu, un scaun de birou se poate dubla ca noptieră pentru a vă păstra cărțile de noptieră – atâta timp cât nu îl transformi într-o bibliotecă sau dulap. Alege piese cu identitate proprie, care adaugă personalitate decorului.

 

  1. Materialele de combinat într-un dormitor minimalist

Combină lemnul și piatra cu materiale industriale. O mică paletă de materiale și culori, întotdeauna deschise, stă la baza unui dormitor minimalist. Materialele nobile – lemnul sau piatra – oferă căldură și pot fi combinate cu altele de origine industrială, precum microcimentul și betonul gol, atât de prezente în stilul minimalist al arhitecturii.

Lemnul este un material care, pe lângă căldură, oferă multiple beneficii pentru sănătatea ta. Îl poți introduce în parchet, în cadrul patului sau în tăblie. Combină lemnul cu grinzi de fier expuse pentru un contrast perfect între rustic și industrial.