Ploieștiul a ajuns la 7,49 la mie, iar comuna Păulești – la 8,31 la mie!

Violeta Stoica

Autoritățile județului Prahova evită să ceară instituirea carantinei în localitățile în care rata de infectare este în continuă creștere, așa cum se întâmplă în municipiul Ploiești și în comuna Păulești. Dacă, la Ploiești, ieri a fost raportată o rată de infectare cumulată pentru perioada 9-22 noiembrie de 7,49 la mia de locuitori, comuna Păulești a ajuns la un prag care se apropie tot mai mult de decizia carantinării – 8,31 la mie!
De altfel, în 28 de localități prahovene, sunt peste 4 persoane la o mie diagnosticate cu noul coronavirus (în perioada de referință), șase dintre acestea trecând de 6 la mie – Păulești, Ploiești, Puchenii Mari, Secăria, Câmpina, Gorgota.
În cadrul ședinței de ieri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pentru localitățile cu rata de incidență mai mare de 3 la mie, respectiv pentru Ploiești, Câmpina, Băicoi, Bușteni, Bărcănești, Blejoi, Brazi, Brebu, Bucov, Cornu, Lipănești, Măgurele, Măgureni, Păulești, Poiana Câmpina, Provița de Jos, Puchenii Mari, Sălciile, Telega, Tinosu, la care se adaugă și cele în care există deja restricții, începând de ieri s-au luat unele măsuri, care vor fi valabile pentru o perioadă de 14 zile. Concret, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Pe de altă parte, se aplică și măsurile specifice prevăzute de H.G. nr. 967/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pentru localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1000 locuitori. Acestea sunt: organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este este interzisă; organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă; organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă; se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, dar care nu vor fi consumate în spaţiile respective (livrare la domiciliu, takeaway); activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități; se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective; măsurile prevăzute anterior se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Terasele care nu întrunesc caracteristicile enumerate (nu au acoperiș/plafon/tavan și care nu sunt delimitate de cel puțin doi pereți exteriori) rămân deschise în condițiile legii; activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

Păuleştiul nu intră în carantină, dar „situaţia este sub atenta monitorizare a autorităţilor competente”

Deși, la rata de infectare de peste 8 la mie, pentru comuna Păulești se putea lua măsura carantinării, Instituția Prefectului județului Prahova a transmis că prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, “a efectuat o vizită de lucru în comuna Păulești, unitatea administrativ-teritorială care a înregistrat cea mai mare rată de incidență la 1000 de locuitori, din județ” și că “situația este sub atenta monitorizare a autorităților competente din județ care, împreună cu reprezentanții locali, fac eforturi susținute pentru identificarea cauzelor creșterii numărului de cazuri confirmate cu noul coronavirus și, totodată, întreprinderea măsurilor care se impun pentru diminuarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2”.
Prefectul le-a solicitat “o mai mare mobilizare în privința acțiunilor întreprinse în vederea conștientizării populației asupra pericolului pe care-l reprezintă boala COVID-19, a intensificării controalelor atât în rândul persoanelor fizice, cât și juridice, pentru a gestiona modul în care este respectată legislația în vigoare”.
Înainte de alegerile locale care au avut loc pe 27 septembrie, satul Gornet din comuna cu același nume a fost carantinat pentru că se depășise rata de infectare de 3 la mia de locuitori.
Comunitatea locală, reprezentată de un avocat din comună, a câștigat procesul cu Departamentul pentru Situații de Urgență, însă decizia instanței a venit abia când satul respectiv ieșea din carantină la termen, după 14 zile de la emiterea deciziei.
Ieri, CJSU Prahova a decis prelungirea restricțiilor pentru comuna Păulești, cu încă 14 zile, ceea ce ridică un semn de întrebare asupra eficienței măsurilor dispuse până acum pentru această localitate.