N. Dumitrescu

Intrarea în vigoare, luna trecută, a actului normativ care extinde categoriile de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone din țară care au fost afectate de poluare, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, are deja impact şi la nivelul judeţului Prahova. Serviciul Public Local Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Ploieşti a anunţat deja că eliberează la cerere adeverinţe pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa pe raza municipiului Ploiești, cât și în cele opt localităţi arondate acestuia, respectiv Balta Doamnei, Berceni, Drăgăneşti, Dumbrava, Gherghiţa, Gorgota, Poienarii Burchii, Puchenii Mari cu privire la datele cu care aceștia figurează în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanei, istoricul de domiciliu sau de reşedinţă ori al actelor de identitate. Potrivit reprezentanţilor serviciului menţionat, adeverinţele eliberate vor putea fi utilizate numai pentru a face dovada datelor înscrise la casa de pensii, pentru reducerea vârstei standard de pensionare, în baza modificărilor aduse la Legea 263 /2010. În vederea obţinerii acestei adeverinţe, prahovenii interesați să iasă mai devreme la pensie ca urmare a noilor prevederi trebuie să depună următoarele documente: cerere tip – care se poate obţine în mod gratuit de la secretariatul Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei sau poate să fie descărcată de pe site-ul instituției, copie a cărţii de identitate, dar și chitanța care să ateste plata taxei (de 1 leu) pentru eliberarea acestei adeverinţe, care se poate achita şi la casieria serviciului menționat. Solicitanții pot depune documentele fie personal, la sediul instituției din Ploiești, Bulevardul Independenței nr. 10, la Secretariatul Serviciului Evidență Informatizată a Persoanelor, însă, având în vedere măsurile impuse din cauza pandemiei, există și o altă variantă, aceea ca toate actele menționate să fie scanate sau fotografiate și apoi să fie transmise la adresa de e-mail: relațiicupublicul@spclep-ploiesti.ro. Însă, indiferent de modalitatea aleasă pentru depunerea documentelor, în vederea ridicării adeverinței, titularul va trebui să se prezinte personal cu actul de identitate în
original. Programul Secretariatului Serviciului Evidență Informatizată a Persoanei pentru primiri și eliberări de documente este următorul: luni, orele 14.00 – 16.00; marți, orele 8.30 -13.00; miercuri, orele 8.30 – 14.30; joi, orele 14.00 – 16.00; vineri, orele 8.30 – 12.30, de la caz la caz, termenul de eliberare a adeverinței fiind între 10 și 20 de zile.
Reamintim faptul că acest proiect de lege, care a fost inițiat anul trecut de către deputatul PSD de Prahova Laura Fulgeanu Moagher, a fost adoptat pe 25 august a.c. în plenul Camerei Deputaților, for decizional. Pe data de 18 septembrie, președintele României a promulgat Legea pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în aceeași zi fiind publicată și în Monitorul Oficial, zi când a intrat și în vigoare. Așa cum reiese din hotărârea menționată, de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare beneficiază persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor. Așa cum a fost publicat actul normativ în Monitorul Oficial din data de 18 septembrie a.c., pe lista localităţilor cu astfel de condiţii se regăsesc și localităţile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, de aceleași prevederi beneficiind și persoanele care locuiesc pe o rază de 8 km în jurul acestora.
Cum numeroși prahoveni au început să-și întocmească dosarul necesar în vederea ieșirii la pensie mai devreme decât își făcuseră inițial calculele, ca urmare a noilor facilități, și Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei din Ploiești a venit în întâmpinarea acestora, anunțând că le eliberează adeverințele necesare.