Ploieșteanca Teodora Iancu, printre liderele echipei tricolore

Echipa națională feminină de volei Under 17 a României a încheiat pe locul 5 Turneul final al Campionatului European, care a avut loc la Podgorica, în Muntenegru. Echipa antrenată de Marius Macarie și Adrian Popescu a învins, cu scorul de 3-2 (21-25, 25-20, 25-21, 22-25, 15-10), reprezentativa Poloniei, luându-și, astfel, revanșa față de înfrângerea suferită în grupe, cu scorul de 0-3.Teodora Iancu - volei
Printre jucătoarele de bază ale echipei tricolore s-a regăsit și o sportivă din Ploiești, Teodora Iancu (nr. 15), legitimată la CTF Mihai I București, pepiniera clubului de primă divizie Rapid. De menționat că sportiva ploieșteană este campioană națională de atletism, la săritura în înălțime, disciplină sportivă la care evoluează pentru CSM Ploiești.
Revenind la competiția europeană, notăm că Naționala României a încheiat pe locul al patrulea Grupa a II-a, cu o victorie și trei înfrângeri (victorie cu Belarus, scor 3-0, înfrângere cu Serbia, Polonia și Rusia, toate cu scorul de 0-3, trei dintre națiunile de top din voleiul mondial).
Astfel, echipa tricoloră a ajuns să evolueze în faza pentru locurile 5-8. Conduse de Teodora Iancu (14 puncte, 5 puncte de break, 3 blocaje), tricolorele au învins Slovenia, în tiebeak, scor 3-2 (17-25, 25-23, 25-21, 14-25, 15-9). Iar în meciul pentru locul al cincilea, echipa României s-a impus în disputa cu Polonia, Teodora reușit 14 puncte (6 puncte de break), 4 ași, un blocaj, având, totodată, un procentaj de 43% la recepție pozitivă și 43% în atac.
De altfel, sportiva ploieșteană a fost a treia marcatoare a echipei pe întreaga durată a competiției din Muntenegru, cu 51 de puncte (2,32 puncte pe set), în urma Lidiei Partnoi (65 puncte; 2,95 puncte pe set) și a Denisei Cheluță (58 puncte; 2,64 puncte pe set), fiind, totodată, a 23-a în clasamentul general al marcatoarelor.
De menționat că această generație se află la a doua calificare consecutivă la un turneu final de Campionat European, prima fiind obținută anul trecut, cu antrenorii Adrian Radu și Dragoș Vărșăndan.
Campioană europeană a devenit Rusia, care a întrecut, în finala mare, formația Turciei, cu scorul de 3-1 (20-25, 25-16, 25-12, 25-23), Serbia cucerind medaliile de bronz, după o victorie în disputa cu Italia, din finala mică, scor 3-1 (22-25, 25-16, 25-18, 25-20).
Pentru România, clasarea pe locul 5 oferă, totodată, și calificarea la Festivalul Olimpic al Tineretului European și la Campionatul Mondial U18. Ambele competiții erau programate inițial să se dispute în 2021, dar FOTE a fost amânat pentru 2022 pentru a nu se suprapune cu Jocurile Olimpice. Chiar dacă amânată cu un an, competiția va fi rezervată sportivilor care ar fi trebuit să participe anul viitor.

Lotul național al României la competiția continentală a fost următorul:
Axinte Iarina – Ridicătoare– CSU Medicina Tg. Mureș
Nemeș Maria – Ridicătoare – CTF Mihai I
Cheluță Ștefania – Fals – CS Volei Alba Blaj
Galfalvi Timea – Fals – CSU Medicina Tg. Mures
Partnoi Paula – Secund – Dinamo
Iancu Teodora – Secund – CTF Mihai I
Iliescu Beatrice – Secund – C.N.N.T Craiova
Cristea Tara – Centru – Dinamo
Badiu-Savu Andra – Centru – CSM Lugoj
Bratu Mara – Centru – Rapid
Ion Alexandra – Libero – Dinamo
Vizitiu Eva – Libero – C.N.N.T Craiova