A mai apărut un protocol… Pe vremuri, când la un stadion se auzea cuvântul ”PROTOCOL”, se sărea în sus de bucurie, fie că erai arbitru, invitat, oficial… Ce vremuri! Parcă a trecut o veșnicie de la ”socializarea” celor implicați la o cafea, o apă și un suc, o alună, eventual o bere, după meci, dacă ieşea totul bine! Uneori și cu adversarii, pentru că fotbalul amator a fost, până la urmă, un fel de mod de a trăi. A fost….
Acum, de când cu ”fobia” coronavirusului, când auzi de apariția unui nou protocol, ți se ridică părul în cap! Stufos, complicat, plin de atenționări, cu riscuri de tot felul, cu condiții complicate care trebuie îndeplinite și care ar trebui să se dispute fără ”farmecul”, fără ”scopul” competițiilor sportive – publicul! Ar trebui, pentru că nu se vor mai disputa prea curând! Cei câteva zeci, poate sute, care veneau la teren când jucau ”băieții din comună”, cu tradiționala bere rece pitită pe undeva și punga de semințe ”la purtător”, care ”cotizau” câte 5 lei pentru a bea și băieții un suc, după meci – plus ”coparticiparea” la plata baremului de arbitraj – sunt… consemnați la domiciliu! Chiar dacă meciul reprezenta, de multe ori, singurul motiv să se simtă ”mândri” pentru satul lor, prilejul de discuții sau ironii, după caz, preferat la întâlnirile ulterioare…
Acum, nu ne vom întreba de ce se poate lua coronavirus pe terenul de fotbal mai mult decât în autobuzele, trenurile, avioanele ”ticsite” de oameni sau în fabricile străinilor, unde lucrează zi și noapte sute de oameni la un loc… Țara trebuie să producă, omul are nevoie de salariu minim pe economie să cumpere măști turcești și spirt contrafăcut! Nu mai are nevoie și de fotbal, de sport, cine știe ce ”conspirații” se pot plămădi urmărind un meci la Țipărești, Zalhanaua, Olteni sau Livadea…
fotbal-amatorȘi, totuși, sportul, în general, și fotbalul, în special, parcă sunt date drept exemplu în criza asta ciudată! Așa pare că este strategia guvernanților, care au nevoie de un domeniu care să conteze, care să fie expus tot timpul, cu care să se mențină ”sperietura”! Nu are rost să punem întrebări de genul: de ce, dacă la o fabrică sunt câțiva bolnavi cu coronavirus, treaba merge înainte, iar la fotbal, dacă are magazionerul sau maseurul Covid, se oprește totul, deși vorbim despre cluburi profesioniste – adică tot un fel de fabrici! Așa sunt cei de la sport, mai proști, sau luați de proști, sau… ținuți de proști!
Din păcate, revenind la așa zisul subiect, fotbalul amator este ucis încet și sigur de protocoalele și legile emise de ministere și federație… Sute de echipe, în Prahova, mii, în țară, așteaptă să-și reia hobby-ul, iar pentru acestea, nimeni nu face nimic! Li se impun testări pe care nu le vor putea suporta vreodată, financiar, sunt un fel de ”cobai” nevinovați, care trebuie să rabde și să spere de câte ori aud cuvântări lipsite de substanță, care încep invariabil cu… ”Dragi români” și care spun cam același lucru – răbdați, munciți, nu judecați, nu întrebați, învățați de la televizor cum se pune masca! Începem să înțelegem și de ce nu se va relua fotbalul normal! Cum să aprobe jandarmii un eveniment în care toată asistența poartă mască?
P.S.: Nu știu de ce, dar mi-a venit în minte o melodie a celor de la ”Sarmalele Reci” – Țara te vrea… Dați căutare pe ”profesorul goagăl” și citiți versurile!