Petre Apostol

Federația Internațională de Sanie și Federația Internațională de Bob și Skeleton au stabilit reperele pentru viitorul sezon competițional, care va fi definitivat în săptămânile următoare. La sanie, forul internațional a stabilit mai multe scenarii pentru calendarul sezonului 2020/2021, ca urmare a pandemiei.
Cert este că s-a hotărât gazda Campionatului European la sanie pe pârtie artificială, ediția cu numărul 52 a competiției continentale urmând să se desfășoare la Sigulda, în Letonia, în 9 și 10 ianuarie 2021, în cadrul weekendului care va găzdui și o etapă din Cupa Mondială. Aceasta va fi a cincea ediție a competiției europene găzduită de pârtia letonă, după cele din 1996, 2010, 2014 și 2018.
Ediția din sezonul trecut a Campionatului European a fost organizată în Norvegia, la Lillehammer, la startul căreia s-au regăsit și sportivi prahoveni, componenți ai lotului național, la seniori, Raluca Strămăturaru încheind pe locul 13, iar Valentin Crețu – pe locul 19, în vreme ce Andrei Turea s-a situat pe locul 11 la U23.
De asemenea, de menționat că s-a decis amânarea celui de-al 68-lea Congres al Federației Internaționale de Sanie, care ar fi trebuit să aibă loc în zilele de 15 și 16 iunie, la Berchtesgaden, în Germania. Astfel, acesta urmează să se desfășoare tot în localitatea germană, însă în toamnă, între 21 și 22 noiembrie.
Totodată, din sezonul 2021/2022 se va introduce în cadrul Cupei Mondiale la seniori proba de dublu feminin, întrecere care a fost adăugată, anul acesta, pentru prima oară, în programul Jocurilor Olimpice de Tineret.
În privința sezonului de bob și skeleton, Comitetul Executiv al Federației Internaționale speră ca acesta să se poată desfășura în condiții normale, cu toate că se vor lua în considerare toate scenariile posibile, ca urmare a pandemiei, pentru ca întrecerile să se deruleze în siguranță.
Din sezonul viitor, în toate competițiile internaționale (Cupa Mondială, Cupa Europei și Cupa Nord-Americană) va fi introdusă proba de monobob feminin, întrecere care a fost trecută pe lista disciplinelor olimpice de la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, programată în 2022, la Beijing, în China. De menționat că această probă a fost, deja, introdusă, în premieră, la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice de Tineret, desfășurată la St. Moritz, în Elveția, fiind câștigată chiar de către sportivi prahoveni, de la CSO Sinaia: Georgeta Popescu – la feminin, Andrei Nica – la masculin (la egalitate cu germanul Alexander Czudaj).
De asemenea, s-a stabilit gazda Campionatelor Mondiale, care va fi pârtia de la Lake Placid, din Statele Unite ale Americii.