Pe perioada stării de alertă, regulament special de vizitare

Nicoleta Dumitrescu

După Grădina Botanică de la Bucov, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova a redeschis  încă una dintre secțiile sale exterioare. Este vorba despre Muzeul Petrolului, cei care îi vor trece pragul fiind obligați să respecte măsurile incluse în regulamentul special de vizitare, valabil pe perioada stării de alertă. Astfel, accesul în muzeu se va face cu respectarea distanței minime de 2 m față de celelalte persoane, fără a depăși 50% din capacitatea sălii de expoziție. Este obligatorie purtarea măștii de protecție, care să acopere gura și nasul, vizitatorii urmând să-și dezinfecteze mâinile cu soluție pe bază de alcool ce se află la intrarea în sediu. ”Vizitatorilor li se va lua temperatura non-contact de către un reprezentant al muzeului, iar persoanele care refuză acest lucru nu vor avea acces. La intrarea în instituție, reprezentantul desemnat de muzeu va efectua un triaj observațional și nu va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecții respiratorii (tuse, strănut sau rinoree). Vizitatorii vor utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălțămănte aflate la intrarea în muzeu și vor fi obligați să respecte fluxul de vizitare unidirecțional stabilit de către instituție, durata de vizitare limitându-se la 30 de minute. Se interzice atingerea exponatelor, a vitrinelor, a suprafețelor, a aparaturii de tip info-touch”, se mai arată în regulamentul de vizitare care va fi valabil și pentru celelalte secții ale Muzeului Județean de Științele Naturii care urmează să fie redeschise, pe rând, în perioada următoare.
Cu sediul pe strada Dr. Bagdasar nr. 8, Muzeul Petrolului este singurul de acest gen din țară, înfiinţarea şi menţinerea lui la Ploieşti reprezentând o recunoaştere a tradiţiei şi statutului acestui oraș în cadrul industriei petroliere din România. Dând timpul în urmă, notăm că decizia înfiinţării la Ploiești a unui muzeu care să prezinte evoluția și dezvoltarea industriei petroliere din România a fost luată în 1957, an în care se sărbătoreau 100 de ani de tradiţie a industriei petroliere, doi ani mai târziu fiind stabilit şi sediul acestuia într-o clădire preluată din administrarea Rafinăriei 1 Ploieşti – fosta Astra Română. În anul 1961, muzeul s-a deschis sub denumirea Muzeul Republican al Petrolului, după anul 1990 schimbându-şi numele în Muzeul Naţional al Petrolului. Aici sunt reunite piese care provin de la fostele schele de producţie petroliere, fiind prezentate şi utilaje folosite la începutul secolului al XX-lea. Toate exponatele au fost colecționate în perioada 1959-1961 şi până în vremurile de astăzi, vizitatorii putând vedea piese vechi și utilaje originale, precum cele din curtea muzeului, ce datează din perioada 1900-1950, folosite în foraj şi extracţie – ce fac parte din Categoria Tezaur –                           construite în Germania, SUA, Franţa, Belgia. Printre cei cărora li se datorează realizarea colecţiei acestui muzeu sunt profesorii Nicolae Simache, Nicolae Debie, dar şi specialişti şi ingineri care au lucrat în industria petrolieră. De asemenea, aici pot fi văzute exponate de mare interes istoric, dar și documente prin intermediul cărora cei care trec pragul instituției vor putea cunoaşte personalităţile datorită cărora România s-a făcut cunoscută în lume în domeniul petrolului, respectiv Lazăr Edeleanu – iniţiatorul primei metode chimice de rafinare a petrolului, Virgiliu Tacit şi Valeriu Puşcariu, primul fiind inventatorul, în anul 1912, al ventilului tacit (prevenitorul de erupţie) acţionat hidraulic, Ludovic Mrazec – primul director al Institutului român de geologie care a prezentat, în anul 1907, teoria organică de formare a ţiţeiului, Gogu Constantinescu, fondatorul unei noi ştiinţe – sonicitatea. Totodată, aici pot fi văzute documente legate de cel de-al Doilea Război Mondial, în mod special privind distrugerile făcute de bombardamentele din perioada 1943-1944 la cele 11 rafinării importante care existau în Prahova şi care au fost distruse; machete ce reprezintă exploatarea din Marea Neagră; modele de lămpi de gaz; mostre de ţiţei din toată ţara, datând din perioada 1960-1990, precum şi produsele petroliere obţinute în urma prelucrării ţiţeiului, de la mase plastice la polistiren expandat şi fire relon supraelastice.
Programul de vizitare al muzeului este cel obișnuit, de marți până duminică între orele 9.00 – 17.00, luni fiind închis, tariful de intrare fiind de 6 lei/persoană individual și 4 lei/persoană pentru grup (minimum 10 persoane), de gratuitate beneficiind persoanele cu dizabilități, copiii cu vârsta până la        3 ani și cei din centrele de plasament.