Federația Română de Fotbal va elabora un protocol medical, alături de instituțiile statului, care privește normele de după momentul în care competițiile vor fi reluate, deja, fiecare eșalon valoric de la noi având ”direcția” stabilită. Culmea, deși vorbim despre patru niveluri ale întrecerii – Liga I, II, III, respectiv barajele susținute de AJF-uri, avem scenarii diferite total, la fiecare eșalon! Unii continuă întrecerea normal, alții cu play-off, alții direct cu baraje, la Liga I se retrogradează, la restul nu, și, uite așa, pentru vreo trei sferturi dintre echipele care au fost înscrise în primele trei eșaloane, este vacanță, din luna martie! Iată situația fotbalului, ”la zi”, cu speranța ca măcar aceste ”scenarii” de continuare a întrecerii vor fi respectate, pentru că orice este posibil, în sens negativ!
–    În cazul Ligii I – campionatul va continua cu desfășurarea etapelor respectând  planificarea inițială. Mai sunt de jucat 8 runde în play-off și 12 în play-out, dar și semifinalele și finala Cupei României! Prima etapă ar putea să fie programată  începând cu 12 iunie, iar finalul întrecerii să fie la finalul lunii iulie! Dacă semifinalele Cupei se vor juca în sistem tur-retur, așa cum este programat acum, una dintre echipele Sepsi, Dinamo și Poli Iași vor disputa nu mai puțin de 14-15 meciuri până la finalul lui iulie! Mergând mai departe cu ”teoria”, dacă pe locul de baraj s-ar clasa una dintre echipele care vor juca și finala Cupei (Iași și Dinamo sunt în această situație cu șanse reale), atunci, această echipă ar putea avea chiar 17 meciuri în două luni (!!!) – intervalul 12 iunie – 12 august!
–    În cazul Ligii 2, cluburile au votat din trei variante opțiunea de a se juca play-off între primele șase clasate, restul urmând a încheia acest sezon. În urma acestor jocuri, într-o singură manșă și după înjumătățirea punctelor obținute până acum, în acest campionat, să se decidă cele două echipe promovate și formația care intră la baraj. Întrecerea este programată să reînceapă în primele zile ale lunii iulie și să se încheie la finelele aceleiași luni, urmând ca echipa de pe locul 3 să susțină, undeva în jurul datei de 5 august, barajul pentru accederea în Liga I, contra locului 6 din play-out-ul Ligii I. Și aici este un semn de întrebare, rămas ”nerezolvat” încă, anume dacă barajul se va juca în sistem tur-retur sau doar o singură manșă!
–    În cazul Ligii 3 sezonul a fost ”înghețat”, iar echipele aflate pe primul loc în cele cinci serii promovează direct în Liga 2, dacă au un avans mai mare de trei puncte față de locul secund. În caz contrar, se va juca un baraj în dublă manșă cu clasata pe locul 2, pentru stabilirea echipei care va urca un eșalon. ”Algoritmul” a creat numeroase discuții! Practic, echipele care vor da baraj (3 meciuri în total, pentru că doar în trei dintre cele cinci serii diferența dintre primele clasate a fost doar de maximum 3 puncte) și care nu au mai jucat un meci oficial de la începutul lunii martie, vor trebui să revină pe gazon la începutul lui august pentru aceste jocuri de baraj, direct, fără alte meciuri oficiale premergătoare, după cinci luni de pauză!
–    La Liga 4, FRF a lăsat mână liberă AJF-urilor și AMFB-ului să decidă modul după care își vor desemna campioanele de județ și, implicit, cele care vor merge la barajul de promovare pentru Liga 3, cu alte două campioane de județ. FRF a schimbat, astfel, modul în care se va promova în Liga 3 în această vară. Meciurile de baraj (nu a fost stabilit felul cum se va desfășura acesta și nici nu a fost reefectuată tragerea la sorți pentru stabilirea componenței grupelor mini-turneului ) se vor juca tot la începutul lunii august, iar până atunci, fiecare județ va gestiona ”cum poate” situația. Spre exemplu, Suceava și Bihor au anunțat că nu vor mai relua campionatul și echipa aflată pe primul loc la finalul turului (noiembrie 2019) va reprezenta județele respective la acest baraj!  Adică vor reveni pe teren, oficial, după 9 luni de la ultimul meci oficial… În Prahova, principala variantă de lucru presupune disputarea unui play-off, în iulie, pentru ca echipa care ne va reprezenta la baraj să fie desemnată ”pe teren”, dar și să ajungă la acele meciuri decisive într-o oarecare formă sportivă.