Ieri, modulul spaţial BepiColombo, care are misiunea de a explora planeta Mercur, a survolat cu succes Terra şi a profitat de gravitaţia planetei noastre pentru a-şi reorienta traiectoria în vederea continuării călătoriei sale către cea mai mică planetă din Sistemul Solar, care este şi cea mai apropiată faţă de Soare, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană, citată de AFP, potrivit Agerpres.
Cele două sonde construite de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia spaţială japoneză (JAXA), îmbarcate la bordul acestui modul de transfer, au trecut la o distanţă de 12.700 de kilometri în raport cu suprafaţa Terrei la ora 04:25 GMT deasupra emisferei sudice, pentru a fi redirecţionate apoi spre destinaţia lor finală, la finalul unei manevre de asistenţă gravitaţională.
Lansată în octombrie 2018, misiunea BepiColombo s-a aflat în ultimul an pe o orbită în jurul Soarelui, la o distanţă comparabilă cu aceea care separă Pământul de astrul aflat în centrul Sistemului Solar. Ea va trebui să se plaseze în jurul lui Mercur abia în anul 2025, la finalul unei traiectorii complexe, întrucât este dificil de ajuns la cea mai mică planetă din Sistemul Solar.
În timpul manevrei de asistenţă gravitaţională de ieri – prima efectuată după lansare -, dispozitivul spaţial a fost atras de Terra, a cărei gravitaţie l-a făcut „să piardă energie”, fapt care i-a permis să frâneze, a explicat coordonatoarea operaţiunii, precizând că survolarea Pământului „s-a desfăşurat bine”.
Vehiculul spaţial se îndreaptă de acum spre planeta Venus, pe care o va survola de două ori în acest an, înainte de a se propulsa către destinaţia sa finală, Mercur.
Instrumentele sale ştiinţifice vor studia compoziţia lui Mercur pentru a descifra misterul ce înconjoară formarea acestei planete, cel mai puţin explorată dintre cele patru planete telurice din Sistemul Solar, şi pentru a-i ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine evoluţia întregului Sistem Solar.