• Zona Munteniei înregistrează, alături de Moldova, cel mai mare număr de îmbolnăviri

Dr.Ioana Munteanu –
Coordonator național PNPSCT

Ieri a fost marcată, ca în fiecare an, Ziua Mondială de Luptă Impotriva Tuberculozei, 24 martie fiind ziua în care Robert Koch a anunțat, în fața colegilor săi și a lumii, descoperirea bacilului care provoacă tuberculoza, mycobacterium tuberculosis. Era anul 1882. În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19 și a eforturilor pe care le face omenirea pentru limitarea noii boli, lupta împotriva tuberculozei a devenit mai necesară ca oricând, acești pacienți fiind una dintre categoriile aflate la risc.
România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de pacienți cu tuberculoză, iar situația momentului este următoarea:
În 2019, incindența cazurilor de tuberculoză a scăzut comparativ cu 2018, de la 59.4 la suta de mii de locuitori, la 57,1 cazuri noi la suta de mii de locuitori. În continuare numărul cel mai mare de îmbolnăviri este înregistrat în Moldova și Muntenia, unde rata de îmbolnăvire ajunge și la 91.3 cazuri de tuberculoză la suta de mii de locuitori. Cele mai încercate județe sunt: Olt, Dolj, Tulcea, Teleorman, Giurgiu, Constanța și Brăila, județe cu o incidență a îmbolnăvirilor de peste 80 de cazuri la suta de mii de locuitori. În primele 9 luni ale anului 2019, au fost înregistrate 9.070 de noi cazuri de tuberculoză. În aceeași perioadă din 2018, numărul bolnavilor diagnosticați cu această infecție a fost de 9.536. O scădere semnificativă s-a înregistrat la numărul de copii cu tuberculoză de la 540 în 2018, la 391 de cazuri, cei mai mulți provenind din județele Ialomița, Teleorman și Maramureș.
Cea mai mare provocare o reprezintă pacienții cu forme de tuberculoză rezistente la tratatamentul cu antibiotice, MDR și X-DR, unde România a înregistrat scăderea numărului de bonavi. În primele nouă luni ale lui 2019, au fost înregistrați 242 de pacienți cu MDR și X-DR, față de 312 în perioada similară a anului precedent, 2018. Tuberculoza este boala infecțioasă care ucide cei mai mulți oameni anual pe planetă. În România, rata mortalității este de 4.1 la suta de mii de locuitori, aproape fără nicio scădere din 2018, când s-au înregistrat 4.2 morți la suta de mii de locuitori. Pacienții cu tuberculoză sunt acum cu dublu risc în fața infecției pulmonare cauzată de SARS-COV-2, situația lor fiind în clipa de față una dintre cele mai mari preocupări ale Programului Național de Control și Supravegherebolnavi de TBC Romania 2 a Tuberculozei.
“Comunitatea TB este solidară cu cei afectați de COVID-19, sprijinul nostru, al profesioniștilor, în lupta împotriva noii pandemii este misiunea noastră. Împărtășim lecțiile primite, experiențele și instrumentele de care dispunem, astfel încât, uniți, să înfrângem acești microbi periculoși. Și chiar dacă atenția “oamenilor din TB”, pneumologi ca specializare, este îndreptată în prezent către noua pandemie COVID-19, niciun bolnav cu TB nu va fi lăsat în afara sistemului” – dr. Ioana Munteanu, Coordonator național al Programului Național de Prevenire, Supraveghere si Control a Tuberculozei. Amintim tuturor celor responsabili urgența investițiilor în sisteme medicale mai solide și mai rezistente. Astăzi, mai mult ca oricand, trebuie sa realizăm cât de gravă e nevoia de a controla endemii ca tuberculoza sau COVID-19. Amploarea endemiei TB este oglindită în “Raportul Global pentruTuberculoza din 2019” al OMS, care aminteşte câteva lucruri : tuberculoza este o boală contagioasă cu transmitere aeriană; tuberculoza este o boală infecțioasă care ucide cei mai mulți oameni anual;în 2018 s-au îmbolnăvit 1.5 milioane de persoane cu tuberculoză; între 2000 şi 2018 au fost salvate 58 de milioane de vieţi datorită depistării și tratării tuberculozei;
• rata de succes a tratamentului a fost pentru cazurile noi, pe plan global, de 85%.
În România, numărul de cazuri a scăzut din 2002 cu 60% , de la 30.985 la 11.117, iar la copii cu 73,4%. Rata mortalității a scăzut cu 61% din 2002 încoace. Rata de succes a tratamentului a fost pentru cazurile noi de 86.2%. Toate aceste date dau speranțe de viitor, cu atât mai mult cu cât, de la sfârșitul anului 2019, caravanele de screening TB coordonate de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta au început activitatea de depistare activă a tuberculozei în toate județele din România, activitate care se desfășoară pe parcursul următorilor ani. Primele rezultate ale acestor cabinete mobile se vor vedea la sfârșitul anului 2020. Răspunsul sistemului de sănătate din România pentru reducerea poverii tuberculozei se desfășoară conform Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei 2015-2020.