Nicoleta Dumitrescu

Pregătirile pentru organizarea Recensământului agricol care va avea loc anul viitor au început şi la nivelul judeţului Prahova. Astăzi se va desfăşura la Ploieşti, la sediul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Prahova, cu participarea secretarilor unor localităţi din judeţ, o nouă şedinţă de lucru pe tema recensământului agricol 2021, prima având loc la începutul acestei săptămâni, după cum ne-a confirmat, ieri, Mirela Dobrică –  director al Direcţiei Judeţene de Statistică Prahova. Organizarea  acestor întâlniri  este necesară, având în vedere faptul că urmează să se constituie, prin dispoziţii care vor fi emise de către primari, comisiile comunale, orăşeneşti şi cele municipale pentru recensământ. De altfel, în vederea desfăşurării în bune condiţii a acestui recensământ, reprezentanţii din fiecare unitate administrativ-teritorială  vor avea de îndeplinit, în perioada imediat următoare, mai multe atribuţii. Astfel, până la data de 31 august 2020, în vederea delimitării sectoarelor şi a secţiilor de recensământ, vor trebui asigurate verificarea, completarea şi actualizarea elementelor de nomenclatură stradală, respectiv denumiri de drumuri, străzi şi adrese administrative. De asemenea, la nivelul localităţilor vor fi necesare atât completarea şi actualizarea Registrului agricol, cât şi întocmirea listelor exploataţiilor agricole de recenzat. Pregătirea, organizarea şi efectuarea recensământului agricol se vor face  de către Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul de Interne împreună cu structurile din subordinea acestora, sub coordonarea şi controlul Comisiei Centrale pentru recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Recensământul agricol general se va efectua la nivel naţional, în toate unităţile administrativ-teritoriale  din România, în perioada 1.02.2021 – 30.04.2021. 

Potrivit informaţiilor primite de la Mirela Dobrică, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Prahova, şedinţele de lucru cu secretarii localităţilor sunt mai mult decât necesare, având în vedere faptul că, în perioada imediat următoare, unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia să demareze o serie de activităţi pregătitoare pentru organizarea şi desfăşurarea recensământului general agricol 2021. Mai mult decât atât, în vara acestui an – fără să se ştie de pe acum cu exactitate în ce lună- va fi realizat şi un recensământ de probă. Această acţiune, respectiv recensământul de probă, este necesară având în vedere faptul că, în comparaţie cu ultimele recensăminte, inclusiv cel realizat în anul 2010, colectarea datelor nu se va mai face pe suport de hârtie, ci în sistem electronic, prin intermediul tabletelor. „Pentru recensământul 2021, elementul de noutate îl constituie colectarea datelor pe suport electronic. Transferul datelor on-line se va realiza printr-un sistem de date securizat, protejat împotriva prelucrării neautorizate sau ilegale şi împotriva pierderii, distrugerii sau deteriorării accidentale”, ne-a mai menţionat directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Prahova.
De precizat că, la începutul acestei săptămâni, Senatul a adoptat, în şedinţa de plen, Ordonanţa de Urgenţă privind realizarea acestui recensământ de probă, care urmează să fie analizată şi în cadrul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Pentru colectarea datelor în perioada de efectuare a recensământului de probă vor fi achiziţionate, la nivel naţional, 3.000 de tablete, iar pentru colectarea datelor în timpul recensământului propriu-zis din 2021 vor fi puse la dispoziţie 22.000 de tablete.
Recensământul agricol general are ca obiectiv asigurarea de date statistice pentru fundamentarea şi punerea în aplicare a politicilor naţionale şi europene în domeniul agricol, în concordanţă cu sistemul statistic european, necesare procesului de participare a României, ca stat membru a Uniunii Europene, la Politica agricolă comună. Prelucrarea şi procesarea datelor la recensământul agricol general au ca scop determinarea numărului de exploataţii agricole la nivel naţional, a suprafeţei agricole utilizate, a efectivelor de animale pe specii şi a volumului de muncă din exploataţii agricole. Datele individuale incluse în chestionarul de recensământ sunt confidenţiale şi vor fi utilizate numai în scopuri statistice, neputând fi utilizate ca probe în justiţie sau la stabilirea unor drepturi sau obligaţii pentru furnizorii de date la care se referă. Conform actului normativ ce vizează organizarea şi desfăşurarea acestui recensământ, „Capul/ Şeful exploataţiei agricole are obligaţia să furnizeze datele solicitate de către recenzorii de date, iar datele şi informaţiile furnizate vor trebui să fie corecte şi complete”, cu menţiunea că refuzul furnizării datelor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete vor constitui contravenţii, care se vor solda cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei.

În 2010, suprafaţa agricolă neutilizată în Prahova a fost de peste 10.000 de hectare

De la conducerea Direcţiei Judeţene de Statistică Prahova am mai obţinut şi o serie de date centralizate – valabile pentru judeţul Prahova – la ultimul recensământ agricol, cel realizat în anul 2010. Astfel, în judeţ, în urmă cu zece ani erau înregistrate, printre altele, 144.093 exploataţii agricole deţinute în proprietate, cărora li s-au adăugat 272 de exploataţii agricole deţinute în concesiune, 1.212 – în arendă, alte 14.146 de exploataţii agricole fiind utilizate cu titlu gratuit. În anul 2010, în Prahova, terenul arabil a fost în suprafaţă de 126.447 de hectare, suprafaţa grădinilor familiale însumând 5.382,73 de ha, cea a păşunilor şi fâneţelor – 104.691,70 ha, cea a culturilor permanente – 13.815,05 ha. De asemenea, potrivit rezultatelor recensământului agricol din anul 2010, suprafaţa agricolă neutilizată a fost de 10.874,73 de hectare, suprafaţa împădurită din judeţ fiind de 5.274,67 ha. Suprafeţele ocupate cu clădiri, curţi, drumuri, cariere etc. au însumat 7.778,66 ha, iar cea a heleşteelor, iazurilor şi a bălţilor – 739,42 ha. De asemenea, potrivit aceloraşi date centralizate, grâul a fost cultivat pe o suprafaţă de 43.127,67 ha; orzul şi orzoaica – 5.345,75 ha, porumbul – 42.455,03 ha; mazărea – 159,84 ha; floarea soarelui – 8.587, 56 ha; rapiţă – 5.679,20 ha. În câmp, legumele au fost cultivate pe o suprafaţă de 164 de ha (în solar pe o suprafaţă de 138,69 ha); pepenii verzi şi galbeni – 14,60 ha (în solar – 4,12 ha); căpşuni – 1,72 ha (în solar – 0,14 ha). În ceea ce priveşte plantaţiile pomicole, merii se regăseau pe o suprafaţă de 1.416,04 ha, perii pe o suprafaţă de 192,43 ha, prunii pe 3.789,86 ha, cireşii şi vişinii pe 115,94 ha, gutuii pe 4,58 ha, caişii şi zarzării pe 21,25 ha; piersicii şi nectarinii pe 6,41 ha, plantaţiile pentru strugurii de vin de calitate cuprinzând 4.879,99 ha, iar strugurii de masă – 178,49 ha.