OMS: Epidemia de Covid-19 este o „pandemie”

 

Epidemia de Covid-19 este o ”pandemie”, a anunţat  Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit Agerpres. Focarul global de coronavirus a ajuns acum la nivelul unei pandemii globale, a declarat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„OMS a evaluat acest focar 24 de ore din 24 şi suntem profund îngrijoraţi atât de nivelurile alarmante de răspândire şi de gravitate, cât şi de nivelurile alarmante de inacţiune”, a afirmat acesta, într-o conferinţă de presă la Geneva.”Am estimat, deci, că Covid-19 poate fi calificat drept pandemie” – a spus el.

În ultimele două săptămâni, numărul de cazuri de Covid-19 în afara epicentrului epidemiei în China a crescut de 13 ori şi numărul ţărilor afectate s-a triplat, a spus şeful OMS.

Totalul cazurilor a ajuns la 118.000 de cazuri în 114 ţări, cu 4.291 de decese.”Descrierea situaţiei drept pandemie nu modifică evaluarea ameninţării prezentate de acest coronavirus. Nu schimbă ceea ce face OMS şi nu schimbă ceea ce ar trebui să facă ţările”, a adăugat oficialul.

Şeful OMS a estimat că, în „zilele şi săptămânile următoare”, numărul de cazuri, decese şi ţări afectate va creşte. Dar lansat, încă o dată, apelul ca ţările să acţioneze pentru a limita epidemia, care a provocat până acum peste 4.000 de decese în întreaga lume.

În pofida declarării unei pandemii, care în mod obişnuit este înţeleasă ca un focar greu de controlat care se răspândeşte pe plan internaţional, Tedros Adhanom Ghebreyesus subliniază că este încă posibil să se reducă numărul de noi infecţii cu măsuri ferme de politică de sănătate.”Toate ţările pot schimba cursul acestei pandemii’, ”trebuie să fim mai agresivi”, a adăugat directorul OMS.

Apărut în decembrie în China, coronavirusul afectează toate continentele, cu excepţia Antarcticii şi perturbă viaţa economică zilnică într-un număr tot mai mare de ţări.”Iranul şi Italia sunt în prima linie, ele suferă”, a declarat directorul executiv al Programului de Urgenţă al OMS, Michael Ryan, exprimându-şi convingerea că alte ţări vor experimenta aceeaşi situaţie.”În prezent, în Iran, există o penurie de aparate de respiraţie, oxigen”, a spus acesta, în timp ce directorul OMS a promis mai mult sprijin pentru Iran.Pandemia anterioară declarată de OMS a avut loc în 2009, pentru focarul de gripă H1N1. Este prima dată când o epidemie cauzată de un coronavirus este considerată ca atare, scrie EFE.