Violeta Stoica
N. Dumitrescu

La Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Ploiești au ajuns, marți seară, încă două persoane cu suspiciunea de infectare cu coronavirus. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 45 de ani și despre fiul acestuia, în vârstă de 20 de ani, care s-au prezentat la Secția de Boli Infecțioase (Movila) a Spitalului Județean de Urgență Ploiești cu simptome asemănătoare celor despre care se spune că ar fi semne de infectare cu coronavirus. Cei doi, care s-au întors din Roma pe 26 februarie, prezentau tuse seacă, durere de cap, iar ochii erau înroșiți la momentul în care au mers la spital.
De menționat că niciunul dintre cei doi nu a stat în izolare la domiciliu, pentru că, la data la care s-au întors în țară, Roma și regiunea Lazio nu se aflau sub incidența zonei galbene din Italia.
Ambii au rămas internați la Secția de Boli Infecțioase Movila, în izolator, iar medicii le-au prelevat probe pentru coronavirus, care au fost trimise la Institutul Matei Balș pentru a fi analizate.

Informaţiile false au început să curgă

Ieri dimineață, în Ploiești începuse să circule știrea potrivit căreia studentul de la UPG Ploiești internat luni la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Ploiești a ieșit pozitiv la al doilea test pentru depistarea coronavirusului.
Cum veștile proaste circulă ca vântul, fiind propagate și cu viteza luminii, informația “pe surse” a fost demontată de oficialii care comunică datele clare referitoare la cazurile de coronavirus și la cele de izolare la domiciliu pentru județul Prahova.
Când apăruse vestea despre faptul că al doilea test a fost pozitiv, studentului internat la Movila nici măcar nu îi fuseseră prelevate probele necesare pentru a fi testate.
Ieri, 284 de persoane se aflau sub monitorizare la domiciliu, alte 39 ieșind din autoizolare pentru că nu au prezentat simptome în cele 14 zile în care au stat acasă.

Isteria „scuipatului cu coronavirus”

Două femei din Ploiești au fost sancționate de polițiști pentru „scuipatul cu coronavirus”, după ce – în urma unui scandal iscat pe scara unui bloc din municipiu – echipajele de polițiști au sosit la fața locului.
Potrivit IPJ Prahova, luni seară, Poliția municipiului Ploiești a fost sesizată de o femeie cu privire la faptul că, în timp ce se afla în scara blocului în care locuia, a avut un conflict verbal cu o persoană necunoscută, care i-a spus că este din Italia și că o scuipă.
După verificările efectuate de un echipaj al Poliției, s-a stabilit că, în jurul orei 19:00, apelanta, în timp ce se afla pe casa scării unde își are domiciliul, s-a întâlnit cu o femeie, despre care știa că nu locuiește în imobil.
Dorind să-i atragă atenția să nu mai vină în blocul respectiv, între cele două femei a izbucnit un conflict verbal, iar cea care nu domicilia pe scara respectivă i-ar fi spus celeilalte că o scuipă dacă nu o lasă să treacă.
De teamă ca persoana să nu fie venită din Italia și să fie infectată cu coronavirus, apelanta a sunat la numărul unic de urgență. La sosirea polițiștilor, femeia reclamată a fost audiată, recunoscând că a avut un conflict verbal cu apelanta, însă nu a afirmat că o va scuipa, nu a fost în Italia și nu are rude acolo.
Ambele au fost sancționate contravențional, cu avertisment.

Noi decizii luate de instituţii pentru reducerea numărului de îmbolnăviri

Pentru reducerea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus, instituţiile publice din Prahova au anunţat punerea în aplicare a mai multor decizii, în cazul municipiilor măsurile fiind aprobate în cadrul Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.
Astfel, la Ploieşti, pe lângă suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ preuniversitar până în data de 22 martie a.c., cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației, s-a mai decis ca până la data menţionată să fie suspendată şi activitatea în unităţile de îngrijire a copiilor antepreşcolari (creşe). De asemenea, s-a aprobat şi suspendarea activităţii centrelor de informare a cetăţenilor şi recreere a pensionarilor de pe teritoriul Ploieştiului, aflate în administrarea ASSC, până la data de 31 martie, cu posibilitate de prelungire în funcţie de evoluţia situaţiei. Nu în ultimul rând, potrivit unei informări, „sumele aferente pentru cheltuielile necesare aplicării măsurilor stabilite în spațiile de carantină identificate în municipiul Ploiești, de către DSP Prahova, vor fi asigurate din bugetul local al Ploieștiului și vor fi puse la dispoziția Spitalului Municipal Ploiești”.
Reprezentanţii autorităţii locale din Câmpina au anunţat că Poliţia Locală supraveghează respectarea autoizolării persoanelor de pe lista comunicată de către DSP Prahova. De asemenea, reamintind faptul că atât persoanele fizice, cât şi operatorii economici din oraş trebuie să respecte şi să pună în aplicare măsurile dispuse de către autorităţile în domeniul sănătăţii publice, pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiilor cu COVID-19, Primăria Câmpina a subliniat faptul că unităţile de alimentaţie publică, respectiv hyper-market-uri, super market-uri, market-uri, magazine de cartier, cafenele, baruri, cluburi etc., precum şi furnizorii publici şi privaţi de transport persoane trebuie să ia măsuri pentru asigurarea dezinfecţiei frecvente şi evitarea producerii de aglomeraţie.

La Casa Judeţeană de Pensii Prahova, doar 3 ore de program cu publicul

Având în vedere profilul activităţii instituţiei, şi Casa Judeţeană de Pensii Prahova şi-a adaptat programul cu publicul. Astfel, zilnic, acesta va fi de doar trei ore, respectiv în intervalul orar 9.00-12.00, şi doar pentru depunere a anumitor acte. Este vorba despre: depunerea dosarelor de pensionare, depunerea cererilor şi ridicarea ajutorului de deces, depunerea solicitării şi eliberarea documentelor privind stagiile de cotizare, înregistrarea contractelor de asigurare, respectiv depunerea cererilor pentru biletele de tratament ori ridicarea acestora. Totodată, până pe data de 31 martie au fost suspendate activitatea de audienţe şi aceea de furnizare de informaţii la sediul din Ploieşti, pensionarii având însă posibilitatea de a se adresa fie telefonic, la numărul 0244.577.406, fie prin poştă , pe adresa Ploieşti, str. Nicolae Iorga nr.1, sau prin email, la adresa office@pensiiprahova.ro.

Solicitările pentru eliberarea paşaportului şi a pemisului auto – online

Conform deciziilor anunţate la nivel naţional, până pe data de 31 martie au fost instituite măsuri speciale şi la serviciile comunitare existente la nivelul fiecărui judeţ. Astfel, şi în Prahova, cererile de eliberare a paşapoartelor se vor depune doar în baza programărilor online. De asemenea, şi activităţile specifice Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor se vor desfăşura exclusiv în baza programului online.

Accesul în sediul Primăriei Ploieşti, oprit

În contextul evoluției epidemiei de coronavirus COVID-19, primarul Ploieștiului, Adrian Florin Dobre, a dispus, ieri, luarea unor măsuri suplimentare . Astfel, cetățenilor care apelează la serviciile Primăriei Ploieşti nu li se va mai permite accesul în clădire. Aceștia vor staționa la intrarea în instituție, unde va coborî reprezentantul compartimentului de specialitate care îi poate acorda informațiile necesare pe care le-a solicitat. „ Numai dacă este nevoie, în fiecare dimineață, directorii și șefii de serviciu vor solicita, sub semnătură personală, aprobarea pentru persoanele din exteriorul instituției care ar trebui să intre în clădire în ziua respectivă. Lista aprobată de Administratorul Public al Ploieștiului va fi transmisă la intrarea în clădire personalului de pază de la Poliția Locală Ploiești”, au anunţat, ieri, reprezentanţii Primăriei Ploieşti. De asemenea, orice persoană va putea intra în instituție „doar după ce va fi notată în registrul de intrare cu nume, prenume, adresa, la cine trebuie să ajungă în cadrul instituției. Funcționarul public va coborî să preia cetățeanul sau să rezolve problema, în spațiul amenajat pentru public, la intrarea principală”. Angajații care vor asigura relațiile cu publicul și cei de la registratură își vor desfășura activitatea cu respectarea măsurilor de protecție, respectiv prin purtarea de mănuși și mască, după caz, iar personalul care desfășoară activitate de încasări și plăți își va desfășura activitatea cu mască, mănuși, dezinfectant.