• Direcţia Silvică Prahova intenţionează să „acopere” 21 de hectare de teren
• Vor pune mâna pe cazmale pădurari, jandarmi, magistraţi şi grefieri

 

Fl. Tănăsescu

În această primăvară, Direcţia Silvică Prahova are în plan “acoperirea” cu puieţi a 21 de hectare de teren. 11 hectare reprezintă împăduriri totale, iar alte 10 hectare – completări.
Iar dacă scriem că-n primăvara aceasta “Luna Plantării Arborilor” începe cu stângul, să ştiţi că este de bine !
Nu de alta, dar primii care vor săpa gropile şi vor îngropa rădăcinile a 4.000 – 5.000 de puieţi de stejar pedunculat vor fi angajaţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Prahova. Context în care şeful instituţiei, colonel Liviu Coman, ne-a precizat că merge pe mâna – şi cazmaua – câtorva zeci de jandarmi. Zona de acţiune – Gherghiţa.
După cum ne-a precizat inginerul Bogdan Săvulescu, din cadrul Direcţiei Silvice Prahova, citându-l la rându-i pe directorul Romsilva, “vârful de lance” al împăduririlor va fi în data de 21 martie a.c.
Atunci, pe raza Ocolului Silvic Doftana se intenţionează a se planta o suprafaţă de 0, 5 hectare de teren cu 2.500 de puieţi (stejar şi frasin). Cine va săpa gropile, cine va asculta de îndrumările personalulu silvic? Nimeni alţii decât voluntarii, printre care şi-au anunţat prezenţa inclusiv magistraţi şi grefieri prahoveni!
În aceeaşi zi de 21 martie 2020, şi pe raza Ocolului Silvic Sinaia va avea loc o acţiune similară, la care şi-au anunţat intenţia de a acoperi solul pe o suprafaţă de peste două hectare, cu 10.000 de puieţi (fag şi paltin de munte), membri ai clubului Off Road Adventure.

Prahova nu doar plantează, dar şi livrează

Tot inginerul Bogdan Săvulescu ne-a mai spus că din Pepiniera Beizadele vor fi livraţi şi altor Direcţii Silvice din ţară – Argeş, Dâmboviţa, Buzău, Ilfov – peste 300.000 de puieţi. Pepinieră din care alţi 35.000 de puieţi vor fi “arondaţi” Ocoalelor Silvice din judeţ.
De asemenea, păstrând tradiţia ultimilor ani, Direcţia Silvică Prahova a încheiat deja contracte de sponsorizare cu diverse autorităţi locale.
Astfel, până ieri, după cum ne-a precizat inginerul Bogdan Săvulescu, fuseseră semnate contracte cu primăriile Ploieşti, Lipăneşti, Scorţeni, Baba Ana, Albeşti Paleologu şi Olari. Numărul de puieţi oferiţi: 85.000, în valoare totală de 86 de mii de lei.
Ar mai fi multe de scris despre acţiunile pe care personalul din cadrul Direcţiei Silvice Prahova le va derula în perioada care va marca “Luna Plantării Arborilor”. Cum ar fi, de exemplu, faptul că elevi şi cadre didactice de la mai multe şcoli din judeţ îşi manifestaseră intenţia de a participa la astfel de acţiuni, însă de când cu epidemia de Coronavirus, lucrurile sunt, deocamdată, în stand by.
Noi vom reveni.