Toată familia bărbatului din Bătrâni intră în autoizolare la domiciliu pentru 14 zile

 

V. Stoica

În timp ce mulți români sunt speriați de moarte de posibila răspândire a noului virus din China, un prahovean domiciliat în comuna Bătrâni a găsit – se pare – o modalitate de a scoate bani din asigurarea transportului de pachete către Italia și aducerea în țară de persoane din nordul Italiei, zonă puternic afectată de epidemia de coronavirus care a cuprins acest stat european.
Bărbatul a fost dat în vileag de către vecinii din localitate că ar efectua curse înspre și dinspre Italia, chiar din teritoriile în care există foarte multe cazuri de îmbolnăvire cu noul virus care se răspândește cu repeziciune în Europa.
Sâmbătă, șeful Direcției de Sănătate Publică Prahova, Dan Ioniță, s-a deplasat personal la locuința bărbatului respectiv, din comuna Bătrâni, unde a discutat cu soția și cu fiica acestuia, care i-au confirmat faptul că s-ar întoarce din Italia în cursul zilei de duminică (n.n. – ieri).
Dan Ioniță a precizat că persoana respectivă nu avea chestionar completat privind zonele în care s-a deplasat, astfel că – pe lângă consemnul dat la frontieră de către polițiști, Direcția de Sănătate Publică Prahova a anunțat, la rândul său, direcțiile de sănătate din Arad și din Bihor.
Ieri, înainte de prânz, erau două variante în legătură cu măsurile care urmau să fie luate la intrarea în țară a bărbatului din Bătrâni. Dacă acesta nu venea din cele 11 localități din Italia aflate în carantină, ci din zonele Lombardia sau Veneto, dar din afara comunelor aflate în carantină, prahoveanul putea reveni acasă, pentru a intra în autoizolare. În schimb, era și varianta de a veni chiar dintr-una dintre localitățile aflate în carantină, caz în care intra în carantină la rândul său, în spațiul amenajat în județul prin care intra în țară.
Potrivit declarațiilor ulterioare ale directorului DSP Prahova, bărbatul din comuna Bătrâni a intrat în țară, a fost verificat la punctul de frontieră și, pentru că a venit din zona Veneto, va intra în autoizolare 14 zile la domiciliu, împreună cu familia sa. Este vorba despre patru adulți și un copil, care vor fi obligați astfel să rămână în gospodărie fără a lua contact cu ceilalți membri ai comunității locale.
Localitățile din regiunile italiene Lombardia și Veneto aflate în carantină sunt Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano.
Pe de altă parte, ieri, 522 de persoane erau autoizolate la domiciliu în județul Prahova, alături de cei veniți din zonele de risc sau care au luat contact direct cu purtători ai coronavirusului aflându-se și rudele din aceeași gospodărie sau locuință.