În judeţ s-a înregistrat un al treilea deces cauzat de virusul gripal

Violeta Stoica

Gripa a început să facă tot mai multe victime la nivel național, ieri fiind raportate alte cinci decese din cauza virusului gripal. Printre cele cinci cazuri mortale s-a aflat și un tânăr din județul Prahova, în vârstă de 26 de ani, nevaccinat antigripal și cu alte afecțiuni medicale. Decesul s-a produs ieri și a fost confirmată prezența virusului gripal tip A, subtip (H1)pdm09.
Pe de altă parte, gripa sezonieră face ravagii în unitățile de învățământ de la nivelul țării, însă, deocamdată, în Prahova nu s-au suspendat cursurile în școli, nici parțial și nici total.
Conform datelor furnizate de către reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, zeci de școli din România au fost închise din cauza virusului gripal, dar Prahova nu se află, deocamdată, printre județele cu probleme majore din acest punct de vedere.

Deși în Prahova nu au fost suspendate cursurile în nicio școală, conform datelor furnizate de către reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, unitățile de învățământ trebuie să fie pregătite pentru a lua măsurile impuse ca urmare a declarării epidemiei de gripă.
Toate inspectoratele școlare județene au fost înștiințate că trebuie să fie pregătite pentru preîntâmpinarea creșterii numărului de îmbolnăviri în colectivitățile de preșcolari și elevi. Astfel, unitățile de învățământ trebuie să se asigure că sunt luate toate măsurile pentru reducerea riscului de răspândire a virusului gripal.
Printre măsurile pe care trebuie să le ia unitățile școlare se regăsește, în primul rând, realizarea zilnică a triajului elevilor de către personalul medical din unitățile de învățământ la începutul fiecărui schimb.
În cazul apariției de minimum trei cazuri de gripă confirmate într-o clasă de elevi/grupă de copii, cursurile clasei/grupei respective se vor suspenda. Focarul va fi raportat și la Direcția de Sănătate Publică. Pe de altă parte, în cazul absenței timp de trei zile consecutiv a peste 20% dintre elevii unei unități de învățământ din cauza gripei confirmate, cursurile unității de învățământ se vor suspenda. Ulterior, se va realiza dezinfecția unității de învățământ.
Pentru prevenirea apariției de noi cazuri de gripă, se vor asigura toate condițiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă. Se vor asigura obligatoriu apă și săpun în unitățile de învățământ, iar cadrele didactice vor avea grijă să fie respectate măsurile de igienă personală și colectivă: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă); spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor și consumul de apă doar din surse sigure, autorizate.
În această perioadă, trebuie amânate manifestările sportive, culturale, pentru a preveni aglomerarea și pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii.
Revenirea în colectivitate a copiilor care au fost diagnosticați cu gripă se va realiza obligatoriu cu adeverință medicală.
Ministerul Educației și Cercetării recomandă o colaborare strânsă între cadrele didactice și părinți în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire și a întreprinderii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate. Unitățile de învățământ și Inspectoratele Școlare Județene vor colabora îndeaproape cu personalul din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene în vederea limitării îmbolnăvirilor în rândul colectivității școlare.