Petre Apostol

În urma modificărilor de ultimă oră survenite, Constantin Surdu şi Georgeta Popescu, reprezentanţii României în probele de schi alpinism, respectiv de monobob din cadrul Jocurilor Olimpice de Tineret Lausanne (Elveţia), care se desfăşoară în perioada 9-22 ianuarie a.c., vor fi purtătorii de drapel la ceremoniile de deschidere ale competiţiei destinată sportivilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani.
Ţinând seama de faptul că întrecerile competiţiei olimpice se desfăşoară în două zone aflate la distanţă de aproximativ 360 km – Lausanne (biatlon, curling, hochei pe gheaţă, patinaj artistic, short track, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi alpinism, schi fond, schi artistic şi snowboarding) şi Saint Moritz (monobob, skeleton, sanie şi patinaj viteză), Comitetul Internaţional Olimpic a decis, luni, ca în ambele localităţi să fie organizate câte o ceremonie de deschidere identică, mâine.
Constantin Surdu (Dinamo Bucureşti) va fi purtătorul de drapel al României la ceremonia de deschidere de la Lausanne, iar sportiva prahoveană Georgeta Popescu, legitimată la Clubul Sportiv Orăşenesc Sinaia, va fi portdrapelul delegaţiei tricolore la festivitatea similară organizată la St. Moritz, fiind românii care au înregistrat cele mai bune performanţe din cele două zone ale competiţiei.
Georgeta Popescu, sportivă pregătită de antrenorul Cezar Popescu, atât la club, cât şi la lotul naţional, s-a calificat la competiţia olimpică după ce s-a clasat pe podium în toate cele patru concursuri preliminare desfăşurate în Europa, dintre care două le-a câştigat. Ca urmare a performanţelor obţinute, sportiva din Câmpina ocupa locul întâi în clasamentul general, după cursele de calificare de pe Bătrânul Continent, având asigurată prezenţa la Jocurile Olimpice de Tineret fără a mai participa la întrecerile programate în Statele Unite ale Americii.
Iniţial, Gheorghe Petruţ Jinga fusese desemnat purtător de drapel al României la ceremonia de deschidere de la Lausanne, însă a fost înlocuit cu George Petruţ Cotinghiu în echipa tricoloră, din motive medicale.
Reamintim că în delegaţia României se regăsesc, alături de Georgeta Popescu, încă cinci sportivi de la CSO Sinaia: Andrei Nica (monobob, pregătit tot de către antrenorul Cezar Popescu), Corina Buzăţoiu, Darius Şerban, Răzvan Turea, Sebastian Motzca (sanie, pregătiţi de antrenorii Liviu Turea, Alexandru Comşa şi Corina Drăgan, cea din urmă fiind, totodată, şi în stafful tehnic al delegaţiei tricolore).
Reprezentativa României va avea 35 de sportivi la Jocurile Olimpice de Tineret, luând parte la zece dintre cele 16 discipline sportive din program.