FB_IMG_1579497208765

V. Stoica

În toamna anului trecut, în septembrie și octombrie 2019, zona stațiunii Cheia – comuna Măneciu a intrat în atenția Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate (ASFAN), după ce un ofițer de marină, fost comandant de cursă lungă, a relatat apariția unor fenomene aerospațiale neidentificate, observate la Valea Popii.
Potrivit unui raport întocmit de către ASFAN, organizație neguvernamentală care urmărește și centralizează observațiile privind evenimentele aerospațiale neobișnuite venite din întreaga țară, acestea au fost cele două fenomene semnalate din județul Prahova, pe parcursul anului 2019.
“Cele două observații de anul trecut au fost făcute de comandantul de cursă lungă V. G., de 65 ani, ofițer de marină, absolvent al Institutului de Marină din Constanța, fost membru fondator al Cercului de Cercetări Științifice OZN din Ploiești”, se arată într-unul dintre rapoartele întocmite de ASFAN.
Primul semnalat a fost în data de 22 septembrie, aproape de miezul nopții, când fostul comandant de cursă lungă “a observat prin geamul luminatorului din dormitorul vilei sale o lumină cu mult mai puternică decât toate stelele de pe cer; lumina iriza prin geamul luminatorului, părând trei lumini: una sus și două mai mici jos. Pentru a vedea imaginea reală, a deschis geamul (fereastra) și a observat o lumină albă, foarte puternică și, chiar sub ea, alte două lumini roșii. Cerul era perfect senin, nu erau niciun fel de interferențe de la iluminatul stradal sau altceva, pentru că locul este împrejmuit de munți împăduriți. Privind printr-un binoclu foarte puternic, din curte de data aceasta (un binoclu de marină cu factor de mărire superior binoclurilor obișnuite), a putut distinge o lumină albă cu un triunghi de lumină roșie foarte mic, dedesubt, în stânga, iar în dreapta altul de lumină gălbui-portocalie (…). Imaginea a fost vizibilă aproximativ 15 minute, după care a fost acoperită de nori. A fost o lumină complet fixă pe cer, fără nici un fel de mișcare (orizontală sau verticală)”.
A doua observație cu aceleași caracteristici a fost semnalată pe 13 octombrie, la zece minute după ora 21.00, fenomenul fiind vizibil foarte mult timp, peste 35 minute, iar apoi a dispărut.
Semnalele primite din Prahova nu sunt singurele, ASFAN – asociație nonprofit, constituită pe o perioadă nedeterminată, care studiază fenomenul OZN și conexe – realizând și o hartă cu distribuția evenimentelor neidentificate în întreaga țară.
Potrivit reprezentanților ASFAN, asociația desfășoară activități de cercetare, analiză, catalogare și informare a publicului larg și a cercetătorilor interesați privind fenomenele aerospațiale neidentificate (incluzând obiectele zburătoare neidentificate (OZN) și fenomenele asociate acestora.