V. Stoica

Cercetătorii de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova au avut, în ultimele trei luni, descoperiri arheologice deosebite pe raza comunei prahovene Târgșoru Vechi.
Noul șantier arheologic, deschis în zona unei investiții realizate de către reprezentanții unei societăți comerciale, completează astfel descoperirile efectuate de-a lungul timpului pe raza acestei localități din apropiere de Ploiești. Potrivit specialiștilor, Târgșorul este o zonă bogată în vestigii istorice și arheologice, din care au rezultat – în circa șase decenii de cercetare – cantități importante de informații şi artefacte, cu ajutorul cărora s-a conturat mult mai clar istoria acestor meleaguri.
În cadrul cercetărilor derulate din luna septembrie și până la finalul săptămânii trecute, cercetările arheologice derulate la aproximativ 2,2 km față de Rezervația arheologică Târgșoru Vechi, spre râul Prahova, a fost delimitată și cercetată zona unei așezări datate în secolele VIII-X p. Chr. Reprezentanții muzeului prahovean au dat detalii despre descoperirile cele mai recente de la Târgșor, arătând că “așezarea se întinde pe o suprafață de aproximativ 2,5 hectare, din care anul acesta a fost cercetată aproximativ jumătate. Au fost identificate și cercetate aproximativ 55 de complexuri arheologice, dintre care 22 de locuințe, anexe gospodărești, gropi cu diferite destinații, 4 cuptoare exterioare locuințelor, 2 fântâni și un cuptor metalurgic. Cea mai spectaculoasă descoperire a fost aceea a două depozite de unelte și arme din fier, depuse în două gropi alături de oale și ulcioare din lut. Așezarea identificată și a cărei cercetare a început în acest an și urmează a fi finalizată în anul 2020 este una dintre cele mai mari așezări din perioada secolelor VIII-X p. Chr. din Muntenia și se alătură celor cercetate până acum la Bucov Tioca, Bucov Rotari, Dridu sau cea de la Târgșoru Vechi, în perimetrul Rezervației arheologice de aici.
Cele două depozite de unelte și arme din fier reprezintă o descoperire unică în peisajul arheologic al Munteniei, fiind primele descoperiri de acet tip realizate în cadrul unei cercetări arheologice. Până în prezent, depozitele de unelte și arme cunoscute proveneau din descoperiri întâmplătoare, așa cum este cazul depozitelor de la Radovanu, Curcani (jud. Călărași), Bârlogu (jud. Argeș), Budești, Dragosloveni, Obrejița, Răstoaca (jud. Vrancea), Ploiești Triaj (jud. Prahova). Îngroparea acestor depozite de unelte și arme se realizează în contextul ”embargoului” asupra fierului și a pieselor de armament instaurat de către împărații bizantini asupra teritoriilor de la nordul Dunării. În acest context, depozitele de unelte și arme de la sfîrșitul secolului al IX-lea și începutul secolului al X-lea ar fi putut căpăta valoarea de bunuri de prestigiu.
Colectivul de cercetare este alcătuit din arheologii dr. Bogdan Ciupercă, Cătălin Dîscă, dr. Tudor Hila, dr. Alin Anton, iar cercetările arheologice s-au desfășurat cu sprijinul firmei Holcim”.