F. T.

Ce-i drept, cel puţin în primele nouă luni ale anului curent, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a scăzut numărul cauzelor nou intrate la Curtea de Apel Ploieşti, dar tot la nivelul miilor se menţine.
Astfel, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie a.c., pe mesele magistraţilor de la instanţa ploieşteană se aflau 6.632 de noi dosare, în vreme ce, anul trecut, în acelaşi interval de timp, numărul cauzelor era de 8.294.
În ceea ce priveşte împărţirea pe secţii, discrepanţele nu sunt “strigătoare la cer”. Apare, în schimb, la prima vedere, o diferenţă clară în ceea ce priveşte Secţia de contencios administrativ şi fiscal, care a înregistrat, în primele nouă luni ale anului curent, 1.464 de cauze, cu mult peste Secţia Penală şi pentru cauze cu minori şi familie sau Secţia I civilă !

Explicaţia logică pentru numărul mare de cauze ajunse la Secţia de contencios administrativ şi fiscal este aceea că, începând cu data de 1 ianuarie a.c., aceasta s-a desprins din Secţia a II-a civilă, motivul fiind acela de a da posibilitatea judecătorilor să se specializeze pe speţe, cum ar fi, de exemplu, deciziile de impunere. Aşa se face că, în primele nouă luni ale anului curent, la Secţia a II-a civilă se înregistrau “numai” 903 cauze, diferenţa fiind absorbită de nou-înfiinţata secţie.
În ceea ce priveşte oscilaţiile de la un compartiment la altul, ca şi în anii precedenţi, se remarcă o scădere a numărului de dosare nou- înregistrate la Secţia penală (de la 1.798 în primele nouă luni ale anului trecut, la 1.588 în aceeaşi perioadă a anului curent).
A scăzut, de asemenea, numărul cauzelor de la Secţia I Civilă, de la 3044 de dosare (în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, anul trecut), la 2.677 în aceeaşi perioadă a anului curent.
În rest, în ceea ce priveşte condiţiile de lucu ale magistraţilor, lucrurile rămân cum s-a stabilit în urmă cu vreo… 22 de ani ! Curtea funcţionează, în continuare, în aceeaşi clădire a Palatului Culturii, birourile magistraţilor sunt aproape lipite unul de altul şi, pe mai departe, urmează vechea poveste.
Poveste care sună aşa: fiecare nou ministru al Justiţiei promite că în timpul mandatului său se vor termina, odată şi-odată, lucrările la Palatul de Justiţie.
S-a renovat, este drept, Judecătoria Ploieşti, dar în ceea ce priveşte… palatul, povestea continuă…