Hipertensiunea arterială pare să accelereze declinul cognitiv în rândul adulţilor de vârstă mijlocie şi înaintată. Tratarea hipertensiunii poate încetini acest declin, potrivit unui studiu condus de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Descoperirile sunt foarte importante deoarece hipertensiunea arterială şi declinul cognitiv sunt două dintre cele mai frecvente afecţiuni asociate cu îmbătrânirea, iar oamenii încep să tăiască din ce în ce mai mult, la nivel global. Hipertensiunea arterială afectează aproximativ 80 de milioane de adulţi din Statele Unite ale Americii şi un miliard de oameni din întreaga lume.
Mai mult, relaţia dintre sănătatea creierului şi tensiunea arterială ridicată atrage din ce în ce mai multă atenţie deoarece specialiştii examinează modul în care hipertensiunea arterială afectează vasele de sânge ale creierului, care, la rândul lor, pot afecta memoria, limbajul şi abilitatea de gândire.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele colectate de la aproape 11.000 de adulţi din China, în intervalul 2011-2015, pentru a evalua modul în care tensiunea arterială ridicată şi urmarea tratamentului adecvat pot influenţa declinul cognitiv.
Hipertensiunea arterială a fost definită drept o tensiunea arterială sistolică egală cu 140 mmHg, sau mai mare, şi o tensiune arterială diastolică de 90 mmHg, sau mai mare. Specialiştii au intervievat participanţii la domiciliu, punând întrebări referitoare la tratamentul pentru hipertensiunea arterială, nivelul de educaţie şi mediul în care trăiesc, rural sau urban. De asemenea, li s-a cerut să efectueze teste cognitive, cum ar fi să îşi amintească imediat anumite cuvinte, ca parte a unui test de memorie. Scorurile cognitive generale au scăzut pe parcursul celor patru ani, cât a durat studiul. Participanţii în vârstă de peste 55 de ani, diagnosticaţi cu hipertensiune arterială, care nu au luat tratament, au avut o rată mai rapidă de declin cognitiv, comparativ cu cei care fie erau sub tratament, fie nu aveau hipertensiune arterială. Oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra faptului că nu au evaluat şi modul în care tratamentele ar putea să contribuie la declinul cognitiv, sau dacă un tratament a fost mai eficient decât altul.
”Credem că trebuie să depunem eforturi mai mari ca oamenii să conştientizeze riscurile, să ţină sub control hipertensiunea arterială, în special dacă se află într-o categorie de risc. Chiar dacă la cercetare au participat doar adulţi de vârstă mijlocie şi înaintată, din China, credem că rezultatele se aplică în general. Trebuie să înţelegem mai bine cum ne protejează tratamentele pentru hipertensiunea arterială de declinul cognitiv”, concluzionează Shumin Rui, de la Universitatea Columbia.