Petre Apostol

La Pravets, în Bulgaria, luni şi marţi, a avut loc cea de-a 72-a ediţie a Campionatelor Balcanice de Atletism pentru seniori, reprezentând o bună oportunitate pentru sportivi să facă ultimele pregătiri oficiale înainte de competiţia mondială, programată la Doha (Qatar), la sfârşitul lunii.
La competiţia din Bulgaria, delegaţia României a cuprins 48 de atleţi, printre care s-au regăsit şi trei reprezentanţi prahoveni: Alexandru Geamănu (cu dublă legitimare, la CSŞ Ploieşti şi la CSM Ploieşti) David Năstase (de asemenea, cu dublă legitimare, la CSM Ploieşti şi la Farul Constanţa) şi Rareş Toader (CSM Ploieşti) – toţi urcând pe podiumul de premiere.
De menţionat că printre oficialii delegaţiei tricolore s-a regăsit şi antrenorul coordonator de la CSM Ploieşti, Augustin Iancu (secretarul general al forului naţional de altetism).
Unul dintre cei mai tineri componenţi ai echipei României (fiind născut în anul 2000), Alexandru Geamănu, pregătit de profesorul Robert Munteanu, a devenit vicecampion balcanic, alături de ştafeta 4×100 m, din care au mai făcut parte Alexandru Terpezan, Marian Tănase şi Daniel Budin.
Reprezentanţii ştafetei tricolore au încheiat proba cu timpul de 41,48 secunde, în urma echipei din Ucraina (40,40 secunde), dar înaintea celei din Bosnia şi Herţegovina (43,57 secunde).

david-nastase

Tot în cadrul unei probe de ştafetă s-a remarcat şi David Năstase, acesta obţinând medalia de argint alături de colegii din echipa d 4×400 m: Vlad Dulcescu, Mihai Pîslaru (sportiv originar din Ploieşti, format la CSŞ din localitate, dar legitimat la CSM Bucureşti), Robert Parge.
Tricolorii au încheiat concursul cu timpul de 3:12,43 minute, în urma ştafetei din Turcia (3:05,85 minute), podiumul fiind completat de echipa Croaţiei (3:14,62 minute).
Revenit de curând în activitate, Rareş Toader a reuşit să obţină medalia de bronz în cadrul probei de aruncare a greutăţii. Reprezentantul clubului ploieştean se afla pe prima poziţie după prima încercare, cu 20,08 m. La a doua aruncare din concurs, acesta şi-a depăşit performanţa, cu 20,30 m, dar a coborât pe locul secund, în urma lui Armin Sinancevic, din Serbia (20,58 m).

rares-toaderSituaţia a rămas neschimbată până la ultima aruncare din competiţie, cea de-a şasea, în care celălalt reprezentant al României din concurs, Andrei Gag, a reuşit să-i depăşească pe Sinancevic şi pe Toader, cu o aruncare de 20,71 m, adjudecându-şi titlul balcanic.
Reprezentativa României a încheiat pe locul al patrulea în clasamentul pe medalii, cucerind cinci medalii de aur, opt medalii de argint şi cinci medalii de bronz, însă a fost la egalitate cu prima clasată, Ucraina, la numărul total de medalii obţinute. Ucraina, în schimb, a obţinut nouă medalii de aur, patru medalii de argint şi cinci medalii de bronz, Grecia (6/6/2) şi Turcia (6/3/7) ocupând locurile 2 şi 3.
De remarcat, totuşi, că în probele masculine România s-a situat pe locul al doilea în clasamentul pe medalii (9 medalii: 4 aur, 3 argint, 2 bronz).
La competiţia balcanică au participat sportivi din 19 ţări.