Rodica Paraschiv, deputat PSD Prahova

Instituțiile de învățământ superior din România cu specializări foarte stricte, așa cum a fost decenii la rând Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, trebuie să aibă capacitatea să se reinventeze, pentru a nu-și pierde prestigiul și, prin urmare, studenții. La Ploiești, Universitatea Petrol-Gaze s-a adaptat cerințelor economiei de piață, înființând programe de studii care altădată s-ar fi putut urma de către studenți doar la București sau în alte centre universitare din țară. Rămân, însă, specializările recunoscute în întreaga lume, dar “de nișă”, cele pentru care instituția de învățământ superior din Ploiești a ajuns în toate colțurile lumii, având, de-a lungul deceniilor, studenți din state renumite în care industria petrolieră este principalul motor de dezvoltare. Avem, pe de altă parte, studenții români care – după absolvire – ajung să lucreze în câmpurile petrolifere din Orientul Mijlociu sau pe platformele marine din întreaga lume.
Însă și România le oferă condiții studenților care se perfecționează în extracția petrolului și a gazelor sau în diferite noi domenii ale petrochimiei. Viitorul absolvenților poate fi considerat asigurat încă dinainte de finalizarea studiilor de licență, pentru că rezervele de petrol de pe platformele off-shore le oferă noi oportunități de a rămâne aproape de casă, fără să mai fie nevoiți să își pună viețile în pericol în state în care conflictele sunt la ordinea zilei.
Pe de altă parte, vedem eforturile conducerii Universității Petrol-Gaze de a atrage studenți, prin apariția – chiar din acest an – a unor programe de studii în limba engleză, creând astfel noi posibilități de adaptare mai simplă în cadrul unor echipe internaționale de petroliști sau petrochimiști.
Iar faptul că, recent, Universitatea Petrol-Gaze a reușit să atragă fonduri europene pentru modernizarea condițiilor de desfășurare a activităților educaționale, se poate spune că este o nouă lansare demnă de laudă a instituției de învățământ superior din Ploiești.
Corpul profesoral de excepție care trimite în lume – după absolvire – echipe de specialiști al căror profesionalism este recunoscut oriunde pe mapamond, precum și faptul că UPG Ploiești are în continuare căutare în rândul candidaților care doresc să se specializeze în domenii specifice petrolului și gazelor naturale sunt motive pentru ca universitatea ploieșteană să se revigoreze și să își regăsească locul printre instituțiile de învățământ superior de profil din întreaga lume.
Petrolul a dat identitate orașului Ploiești, denumit “Capitala aurului negru”, dar și județului Prahova, iar noi avem datoria să menținem această identitate, prin promovarea acestui adevărat pol de excelență al învățământului universitar prahovean.