V.Stoica

Fiecăruia dintre noi ne vine rândul să plecăm în vacanță. În perioadă de relaxare, însă, vigilența scade, iar hoții și tâlharii abia așteapă momentul oportun pentru a se “îmbogăți”, sustrăgând bunurile noastre.
Prima regulă este, bineînțeles, să nu se posteze pe site-urile de socializare fotografii în timp real cu zona în care ne aflăm în vacanță, în special dacă perioada de absență de la domiciliu este mai mare.
Dincolo de măsurile de protecție a locuinței, trebuie să ținem cont și de anumite sfaturi date de polițiști pentru ca vacanța să nu se transforme într-un coșmar.

Soluţii ,,antihoț”

Când mergeţi la plajă sau la o plimbare prin staţiune, nu luaţi sume mari de bani cu dumneavoastră, ci doar strictul necesar.
O borsetă sau o gentuţă ,,turistică”, ţinută în faţă şi protejată cu mâna, constituie o modalitate foarte bună de păstrare a valorilor.
De asemenea, în zonele aglomerate, nu puneţi bani şi acte în rucsacuri purtate în spate, pentru că hoţii se pot servi, astfel, cu uşurinţă.
O invitație pentru hoți sau tâlhari ar putea fi și prieteniile legate cu persoane necunoscute pe plajă, la piscină, în cluburi, mai ales dacă aveți tendința de a vă afișa ostentativ sumele de bani pe care le deţineţi.
În spațiul de cazare, dacă vă aflați la parter sau la primul etaj, chiar dacă este caniculă, nu lăsaţi geamurile sau uşile de la balcon deschise, pentru că riscaţi să aveţi musafiri nepoftiţi, care vă vor face ,,curăţenie” în cameră!

Soluţii ,,antitâlhar”

Polițiștii mai dau niște sfaturi de bun simț, de care nu prea ținem cont atunci când ne aflăm în vacanță.
Dacă abia aţi cunoscut pe cineva, nu e bine să rămâneţi singur cu acea persoană după lăsarea serii sau să consumaţi băuturi alcoolice, pentru că puteţi fi jefuiţi sau chiar agresaţi fizic.
Pe timpul vacanţei, ne mai permitem să petrecem până noaptea târziu, însă trebuie să ținem cont să nu ne deplasăm singuri după lăsarea serii, prin zone puţin circulate, pentru că tâlharii nu sunt în vacanță și nu-și iau liber de la “job”!
Bijuteriile şi telefoanele mobile de ultimă generaţie, afişate ostentativ, sunt ,,magneţi” pentru tâlhari.
Evitaţi să etalaţi astfel de accesorii pe stradă, în special când sunteţi singuri, la ore târzii, în locuri izolate.