Petre Apostol

Mâine, lotul naţional de atletism se va îndrepta spre Sandnes, în Norvegia, pentru a participa la cea de-a VIII-a ediţie a Campionatelor Europene pe echipe – Liga I, practic eşalonul secund al întrecerii continentale. În delegaţia României se regăsesc şi reprezentanţi prahoveni, atât printre sportivi, cât şi în stafful tehnic.
Astfel, la feminin, Andreea Lungu (CSŞ „Constantin Istrati” Câmpina), proaspăt devenită campioană naţională de senioare, deşi încă este junioară II, va concura la proba de aruncare a discului, în vreme ce fosta sa colegă de la clubul prahovean, câmpineanca Ioana Plăvan (Gloria Buzău), va participa la proba de aruncare a suliţei.
La masculin, din Prahova vor concura atleţii Petre Rezmiveş (CSM Ploieşti, CS Petrolul Ploieşti), la proba de 100 metri, şi Cristian Radu (CSM Ploieşti), acesta urmând să facă parte din ştafeta de 4×400 metri. De menţionat că în ştafeta de 4×400 metri se va mai afla un atlet originar din Ploieşti, Mihai Pîslaru, format la CSŞ Ploieşti, care acum este legitimat la CSM Bucureşti.
În stafful tehnic al delegaţiei tricolore se regăseşte şi antrenorul de la CSM Ploieşti şi CSŞ Ploieşti – Robert Munteanu.
Probele întrecerii europene vor debuta vineri, urmând a se încheia duminică, iar România se va lupta cu Belgia, Belarus, Irlanda, Lituania, Norvegia, Olanda, Portugalia, Slovacia, Turcia, Ungaria.
În programul de concurs sunt 40 de probe, câte 20 la masculin și tot atâtea la feminin, fiind acceptat un sportiv de la fiecare naţiune. Clasamentul se realizează prin adiționare de puncte, în funcție de locul ocupat (11 p pentru prima poziție, până la 1 p pentru ultima poziţie).
Abandonul, descalificarea sau neprezentarea la una dintre probe nu punctează. Echipa care cumulează cel mai bun punctaj va promova în Superligă la ediția următoare, în timp ce ultimele patru vor retrograda în Liga a II-a.
La ediția anterioară (disputată în 2017), în Liga I au fost prezente 12 echipe, România terminând competiția pe locul 7, tricolorii având ca obiectiv în acest an menţinerea în a doua ligă valorică.