Violeta Stoica

Zeci de minori cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani au fost ajutați, marți seară, de salvamontiștii din Bușteni să coboare de pe munte, după ce au rămas, practic, blocați, pe Valea Jepilor. Cei 35 de copii, neechipați corespunzător și neantrenați pentru a face un asemenea traseu de durată și destul de dificil, veniți în tabără la Bușteni împreună cu un însoțitor, au au dat piept cu traseul din Bucegi și au apelat la salvatorii montani pentru a coborî în siguranță de pe munte.
Potrivit salvamontiștilor, copiii au fost împărțiți în două grupuri, în funcție de condiția lor fizică, dar toți au fost coborâți în Bușteni. Ceea ce este grav este faptul că grupul de copii însoțiți de un adult fusese prevenit de către salvatorii montani înainte de a intra pe traseu în legătură cu dificultățile pe care le vor întâmpina, dar toate avertismentele au fost ignorate.
Pe de altă parte, la puțin timp, s-a mai intervenit pentru salvarea a două fete în vârstă de 15 ani care plecaseră în drumeție neechipate și au rămas și ele blocate pe munte din cauza epuizării și a crampelor musculare.
Salvamontiștii din Bușteni au avut parte de această dată de reacții complet deplasate din partea uneia dintre cele două copile, care nu se mai putea mișca deloc și a avut nevoie chiar și de transportul cu targa la baza muntelui.
Tot ea, spun salvamontiștii, a făcut un adevărat circ atunci când a văzut ambulanța, refuzând și îngrijirile medicale.
Din cauza atitudinii agresive, a fost nevoie inclusiv de intervenția unui echipaj de poliție pentru calmarea copilei ce tocmai fusese salvată de pe munte de salvamontiști și cărată, la propriu, la vale…