Violeta Stoica

Deși Direcția de Sănătate Publică Prahova pune, într-un fel sau altul, degetul pe rană și în acest an în legătură cu incidența apariției bolilor intestinale în rândul prahovenilor și consumul de apă “potabilă” de la robinet, în raportul pe anul 2018 aferent calității apei din județ nu se vorbește despre o relație directă între problemele de potabilitate și riscurile pentru sănătatea populației.
În Raportul privind calitatea apei în anul 2018, la nivelul întregului județ, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică scot din nou în evidență date îngrijorătoare privind morbiditatea specifică prin boli posibil asociate consumului de apă, ceea ce înseamnă rata îmbolnăvirilor care ar putea avea legătură cu apa “potabilă” infestată cu diverși agenți patogeni.
Anul trecut, conform sursei menționate, în județul Prahova au fost înregistrate 782 de cazuri de boli diareice acute, trei cazuri de dizenterie bacilară, trei cazuri de hepatită A, pe lângă alte 423 de cazuri de alte afecțiuni posibil asociate consumului de apă.
Potrivit medicilor de la Direcția de Sănătate Publică Prahova, din analiza datelor referitoare la calitatea apei furnizate pentru consum uman, rezultă că acestea “nu corelează perfect (dar totuși au legătură, se înțelege) cu cele referitoare la morbiditatea prin boli posibil asociate consumului de apă”.
Astfel că, potrivit sursei citate, “există zone de aprovizionare cu apă potabilă /localități cu un procent crescut de probe corespunzătoare, dar cu valori crescute ale morbidității prin boli posibil asociate consumului de apă (de exemplu Baba Ana, Berceni, Gorgota, Lipănești, Poienarii Burchii, Puchenii Mari, Gura Vitioarei, Ploiești, Sinaia, Urlați sau Vălenii de Munte). Pe de altă parte, spune raportul DSP Prahova, există zone de aprovizionare cu apă potabilă/localități cu un procent crescut de probe necorespunzătoare, dar cu valori scăzute ale morbidității prin boli posibil asociate consumului de apă, cum ar fi Ceptura, Colceag, Cornu, Fântânele, Izvoarele, Lapoș, Salcia, Secăria, Sângeru, Șoimari, Vadu Săpat sau Bușteni.
Nu în ultimul rând, calitatea necorespunzătoare a apei distribuite “corelează” cu valorile crescute ale morbidității prin boli posibil asociate consumului de apă în localități precum Bătrâni, Bertea, Râfov, Șotrile, Boldești – Scăeni. DSP suflă însă și în iaurt și își ia măsuri de precauție, subliniind că „această corelație nu înseamnă și o relație certă de cauzalitate dintre cei doi indicatori urmăriți, respectiv calitatea apei și morbiditatea posibil asociată”.