Petre Apostol

În Grecia, la Glyfada, o suburbie a Atenei, a avut loc cea de-a XIV-a ediţie a Campionatului European de Dezlegări de Probleme la şah, la care au participat 65 de șahiști din 14 țări. România a fost reprezentată de două sportive: ploieşteanca Dariana Didiliuc (foto, în dreapta), de la CSM Craiova, şi Delia Duca (foto, în stânga – fostă Miss România şi realizatoare a unei emisiuni TV de şah), de la CSU Braşov.
Campionatul a cuprins patru runde cu probleme de șah sau studii clasice și două runde cu probleme specifice compoziției șahiste, precum cele de mat ajutor.
Multiplă medaliată naţională la dezlegări de probleme (în prezent, vicecampioană) şi fostă practicantă a atletismului, sportiva ploieşteană Dariana Didiliuc a încheiat prima în clasamentul feminin la competiţia continentală. În vârstă de 22 de ani, concurenta prahoveană a obţinut 13,5 puncte, în timpul maxim de 360 de minute, în cele şase runde.
Reprezentanta ţării gazdă, Petroula Kefsikoglou, a fost a doua în clasamentul feminin, cu 11 puncte, în 358 de minute, în vreme ce Delia Duca a încheiat a treia, cu 8,5 puncte, în 344 de minute.
Campion european a devenit rusul Danila Pavlov (82,5 puncte, în 360 de minute), care a devenit cel mai tânăr câştigător din istorie, având 14 ani, şi a obținut astfel și norma de mare maestru internațional la dezlegări de probleme la șah, iar medaliat cu argint a fost Piotr Murdzia (80,5 puncte, în 338 de minute), reprezentantul Poloniei. John Nunn (77,5 puncte, în 267 de minute), din Marea Britanie, a completat podiumul la general, situându-se, totodată, şi pe locul întâi la seniori peste 60 de ani, categorie la care a fost urmat de compatriotul Jonathan Mestel și sârbul Marian Kovacevic.
În ierarhia pe echipe, Rusia şi-a adjudecat primul titlu european din istorie, devansând Polonia şi Marea Britanie, în vreme ce România, doar cu Dariana Didiliuc şi Delia Duca în componenţă, a încheiat pe locul 14.