V. Stoica

Fumul dens apărut, ieri, în jurul prânzului, la una dintre faclele din incinta rafinăriei Petrotel-Lukoil, a generat din nou comentarii în mediul online referitoare la aerul pe care îl respiră ploieștenii.
Potrivit unei informații făcute publice de către reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Prahova, Petrotel-Lukoil anunțase, săptămâna trecută, că va intra în procedura de repornire a instalațiilor care fuseseră oprite câteva zile pentru revizie. Ieri, însă, “în jurul orei 13.00 – potrivit reprezentanților APM Prahova – s-a constatat existența unui fum provenind din zona platformei industriale de est a Municipiului Ploiești, a cărui cauză a fost, de fapt, decuplarea compresorului de gaze din instalația Cracare Catalitică. Gazele au fost dirijate automat către faclă și, timp de aproximativ 10-15 minute, au ars cu un fum negru. Concomitent, s-a decuplat sistemul de reacție al instalației de cracare catalitică, pentru diminuarea gazelor către faclă, și s-a reluat procedura de pornire a compresorului. APM Prahova a deplasat în zonă analizorul portabil Gasmet, în vederea monitorizării calității aerului. S-au făcut măsuratori în două puncte: zona poarta 3 Petrotel Lukoil (în intervalul orar 13.20-13.50) și pe str. Apelor (în intervalul orar 13.55-14.25). Poluanții monitorizați au fost CO, NH3 (amoniac), C6H6 (benzen), aldehidă formică, methanol, fenol, metan, etan, butan, propan, pentan, hexan. Nu au fost înregistrate depășiri ale concentrațiilor maxime admise”.
Deși am solicitat un punct de vedere rafinăriei Petrotel-Lukoil în legătură cu incidentul de ieri, până la închiderea ediției tipărite, nu s-a primit niciun răspuns.