Ioan Popescu

Galeriile de Artă din Ploieşti, găzduiesc, începând cu ziua de 8 Martie 2019, o interesantă expoziţie de pictură a artistei basarabence Inga Edu, sugestiv intitulată ”Culoarea Timpului”.
De ce acest titlu inedit, ne spune chiar artista: ”Eu cam tot timpul mă aflu în natură, pe care o reliefez în culori, pe pânză, cu deosebire în România, dar și în deplasările mele în Ungaria, Italia – la Florența, în satele din Moldova ș.a. Am fost prezentă, de asemenea, cu expoziții personale și de grup la Palatul Șuţu și Cercul militar din București, Râmnicu Vâlcea, sala Brâncuși din Chișinău. Cele mai multe deplasări le fac ]nsă în taberele de pictură din județul Prahova, lucrările realizate aici fiind expuse la Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Galeriile de Artă – toate din Ploieşti, Plopeni, Vălenii de Munte, Bușteni, Castelul Pelișor Sinaia ș.a.
De orașul Ploiești mă leagă mulți oameni minunați, care sunt binevoitori, cu sufletul deschis și toți prietenii mei de aici, cunoscuţi pe parcursul a 17 ani, de când sunt prezentă în Prahova cu expoziţii de pictură. Titlul actualei expoziţii l-am ales pentru că eu pictez, aşa cum v-am mai spus, tot timpul, dar timpul trece, iar culorile rămân. Mi-am propus să le arăt oamenilor ce am simțit eu într-un anume moment din natură, căci din natură sunt majoritatea lucrărilor mele”.
Inga Edu, născută la 19 iulie 1978, în Chişinău, este deja un nume consacrat în rândul artisticilor plastici din Moldova din stânga Prutului, precum şi în România și nu numai. ”Prin astfel de expoziții de artă, se realizează, chiar dacă numai simbolic, ReUnirea Moldovei cu Țara”, mărturisea un vizitator.
Artistă deține şi numeroase premii, dintre care amintim doar câteva: Premiul Uniunii Latine pentru tineri artişti din domeniul artelor plastice (2003), Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru prezentarea grafică a colecţiei ”Scriitori basarabeni contemporani” (2005), Premiul pentru Promovarea Artei între România și Moldova ”Clubul Rotary Ro”.
La vernisajul expoziţiei au fost prezente numeroase personalităţi ale culturii şi artei ploieştene, precum și Carmen Ștefănescu – secretar general al Asociației localităţilor și zonelor istorice și de artă din România, venită special la Ploieşti, pentru a sta de vorbă cu artistă, pe care ar dori să o invite să expună și în alte locuri din țară, unde asociația sa este prezentă.