Totuși, nu cheltuiţi toţi banii. E doar un exerciţiu al pompierilor prahoveni

F.T.

Cu siguranță, nici Nostradamus nu a prevestit ce se va întâmpla diseară în Ploiești, în zona magazinului AFI. Și nici clarvăzătoarea bulgară Baba Vanga, care anticipa, pe vremea când trăia, că în anul 2019 România va avea cel mai ridicat nivel de trai de pe Pământ…
Ei bine, noi suntem mai șmecheri decât ei. Și asta mulțumită Ralucăi Vasiloae, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova, care ne-a anunțat că diseară, începând cu ora 21, va avea loc un dezastru, cauzat de un cutremur cu magnitudinea de 6,8 pe scara Richter, „care va conduce la distrugerea și avarierea a numeroase clădiri cu diferite destinații, unități medicale, clădiri de locuit, obiective sociale , precum și întreaga infrastructură (rețele de alimentare cu energie electrică, gaze, sisteme de transport și distribuție carburanți, căi de transport rutiere și feroviare). Cea mai afectată localitate din județ va fi municipiul Ploiești, unde se estimează un număr mare de clădiri prăbușite sau avariate și zeci de persoane rănite sau dispărute”.
Acum, dacă credeți sau nu în prezicerile lui Nostradamus sau ale Babei Vanga, astea sunt opțiunile dumneavoastră. Dar să nu credeți că se va întâmpla nenorocirea amintită mai sus, fiindcă potrivit reprezentanților ISU Prahova, ” din fericire, este vorba doar despre un exercițiu tactic, care are ca scop pregătirea pompierilor și verificarea modului în care acționează toate structurile care ar putea fi implicate într-un asemenea eveniment”.
Deci, ca să nu mai lungim suspansul, este vorba despre o simulare !
Aceasta va presupune că, începând cu ora 22, mall-ul amintit va suferi – repetăm, teoretic – avarii la instalațiile construcției, ce vor favoriza apariția a două focare de incendiu – unul în parcarea subterană a construcției, iar al doilea la etajul I, în zona sălilor de proiecție cinematografică.
Și asta încă nu-i destul… “Toate aceste efecte, coroborate cu o eroare la panoul de comandă a unor instalații, vor determina extinderea incendiului din parcarea subterană, pe o suprafață de 500 de metri pătrați, fiind afectate 20 de autoturisme staționate. În urma incendiului, 10 persoane care se află în zona parcării subterane vor observa flăcările care se extind la o parte din autoturismele staționate și vor încerca să evacueze autoturismele, dar patru dintre ele vor fi – conform scenariului folosit – surprinse de incendiu și vor suferi diferite arsuri, iar celelalte șase vor fi fost rănite grav” (comunicat ISU Prahova).
Credeți, însă, că grozăvia se termină aici ? Aș ! Zici că va veni sfârșitul lumii ! Nu de alta, dar în programul simulării mai intră și următoarea ipoteză: în jurul orei 22.04, la etajul I al mall-ului, un alt incendiu cuprinde o sală de proiecție cinematografică – în care se află aproximativ 100 de persoane.
Cum ziceam, nu cheltuiți toți banii din casă. E doar o simulare !