N. D.

Având în vedere faptul că, în ultima perioadă, au fost numeroase avertizări în privinţa riscului de avalanşă, inclusiv în masivul Bucegi, recent au avut loc o serie de exerciţii de intervenţie în astfel de situaţii în care, după cum se ştie, fiecare secundă contează.
Astfel, potrivit Centrului Montan Sinaia, în dimineaţa zilei de 15 ianuarie, a fost organizată o intervenţie ce a vizat rezolvarea unei situaţii tactice în mediul montan, respectiv acţiunea de căutare şi salvare a unor persoane surprinse de avalanşă. Conform scenariului, un grup de 30 turişti a fost surprins de avalanşă pe pantele de vest ale Vârfului „La Cleşte”
pe Muntele Diham – Predeal, una dintre persoane fiind acoperită cu zăpadă, cerându-se, astfel, ajutor, prin Serviciul de Urgenţă „112”. Conform punerii în practică a exerciţiului, la nivelul Garnizoanei din zona respectivă s-a luat decizia de a se intervi cu forţe de la Batalionul 21 Vânători de Munte „Leonard Mociulschi” Predeal şi cu instructori ai Centrului Montan al Jandarmeriei Române din Sinaia.
Acesta este doar unul dintre exemple privind simulările efectuate în comun de către cele două structuri menţionate, care au fost stabilite printr-un protocol de cooperare între Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne. Scopul acestor acţiuni vizează antrenarea grupelor de intervenţie în cazul unor situaţii de urgenţă în mediul montan, pentru verificarea şi eficientizarea schimbului de informaţii, a planificării şi a conducerii acţiunilor în teren şi pentru uniformizarea procedeelor şi tehnicilor de salvare-evacuare a persoanelor aflate în dificultate.