F. T.

Aproximativ 14 metri cubi de material lemnos (12 însemnând lemn de foc iar doi – cherestea) au ridicat, ieri dimineață, polițiștii din Vălenii de Munte împreună cu reprezentanți ai Ocolului Silvic din localitate, în urma unor descinderi care au avut loc la persoane suspectate de infracțiuni privind regimul silvic, respectiv tăiere ilegală și furt de arbori.
Perchezițiile – trei la număr –au avut loc pe raza orașului Vălenii de Munte, iar în afară de cantitatea de lemn mai sus menționată, de la domiciliile suspecților au mai fost ridicate motofierăstraie, topoare, căruțe –toate folosite la comiterea infracțiunilor.
Conform unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, ”în urma 4-bcercetărilor efectuate până în prezent, a reieșit faptul că, în perioada octombrie – decembrie 2018, persoanele în cauză ar fi tăiat, fără drept, și sustras, în repetate rânduri, arbori dintr-o pădure proprietate privată din zona orașului. Materialul lemnos era vândut ca lemn de foc sau cherestea direct beneficiarilor, persoane private ce locuiesc în zonă”.
Patru mandate de aducere au fost puse în aplicare de către oamenii legii, suspecțíi urmând să răspundă întrebărilor puse de către anchetatori.
Cu câteva ore înainte de amintitele percheziții din Vălenii de Munte, alți suspecți de infracțiuni silvice au fost prinși, de data aceasta la Plopeni. Se întâmpla în noaptea de miercuri spre joi, când oamenii legii, împreună cu patru pădurari din cadrul Ocolului Silvic Slănic, au prins în flagrant (vezi foto) mai multe persoane care furaseră material lemnos dintr-o pădure proprietate privată din zona orașului (zona Poligonului).
Iată ce precizează reprezentanții poliției prahovene în legătură cu acest flagrant: “Zece persoane se deplasau pe un drum forestier cu șapte atelaje hipo încărcate cu material lemnos, specia stejar și carpen, pe care îl tăiaseră fără drept. Trei au fost prinși imediat, iar alți trei (care fugiseră – n.n.) au fost depistați la scurt timp, cu toții fiind audiați (ieri dimineață, n.n.) de către polițiști. Ceilalți patru fugari au fost de asemenea identificați, urmând să fie audiați și ei”.
Cei zece prinși la furat sunt din comuna Dumbrăvești (Plopeni Sat) și din Lipănești.
În plus, poliția mai precizează faptul că “actul infracțional (furtul de lemn – n.n.) are caracter continuat, cei depistați sustrăgănd, în repetate rânduri, în ultimele două luni, material lemnos din fondul forestier din zona orașului Plopeni. De asemenea, cercetările se desfășoară având în vedere și faptul că, la săvârșirea infracțiunilor, au participat mai mult de trei persoane, ceea ce, conform Codului Penal, reprezintă circumstanță agravantă”.
Concluzia ? Plângeți-le de milă bieților oameni care fură și ei, acolo, un vreasc, două, să se încălzească, după cum tot susțin unii “spercialiști” care tot îi căinează pe astfel de infractori.