Analizând ce a fost la Petrolul în prima parte a sezonului, nu poţi să nu-ţi pui anumite întrebări legate de strategia echipei, de valoarea jucătorilor aduşi, de oportunitatea unor transferuri, un capitol special fiind reprezentat de către fotbaliştii străini!
Petrolul a adus, efectiv, la echipă un număr de cinci fotbalişti de alte naţionalităţi, de la israelianul „fost internaţional” Toto Tamuz, continuând, într-o ordine oarecare, cu spaniolul Noe Acosta, brazilianul Sobrinho, albanezul Neziri şi olandezul Lumu.
Unii dintre ei nu au apucat să debuteze măcar, Sobrinho fiind găsit bolnav de inimă (acum evoluează în liga secundă din ţara sa natală), iar Acosta a reziliat fără să bifeze vreun minut oficial, culmea, el jucând acum, deja, de 8 ori în prima ligă a Greciei, la Larisa! După 3 săptămâni petrecute la Ploieşti, acesta s-a „evaporat” din cauza „unor probleme personale”, reprezentând un alt caz de „străin neacomodat”.petrolul b
Dintre cei care au bifat minute, numele „cel mai ce” a fost, desigur, cel al lui Toto Tamuz, fost internaţional, fost golgheter, căruia însă i s-a potrivit cel mai bine proverbul cu… „ciorba reîncălzită”! Sau, un alt „pariu pierdut”, israelianul cu origini africane pierzând lupta cu kilogramele, din start, astfel că nu a „prins” decât 22 de minute în eşalonul secund, în meciul cu Aerostar Bacău, scor 5-0, când a ieşit în evidenţă doar prin ratarea unui penalty, pe final de meci. Restul? Speranţe neconcretizate!
Nici albanezo-germanul Neziri nu a făcut prea mulţi „purici”, venirea şi plecarea sa părând „legate” de fostul antrenor, Leo Grozavu! Care l-a avut şi la Botoşani, l-a „forţat” şi aici, fără succes… 3 meciuri, 124 de minute, câteva prestaţii” de tristă amintire” şi a venit cum a plecat, după câteva salarii încasate!
La fel şi în cazul lui Jeroel Lumu, fost internaţional de juniori olandez, care chiar promitea, în cariera sa, câte ceva! Ceva mai mult, ţinând cont că a jucat pe la Litex Lovech, prin Olanda şi Turcia, la nivel bun! La noi? 5 meciuri, un gol, 265 de minute oficiale, câteva probleme disciplinare puse în „cârca” fotbalistului, care a reziliat şi el contractul „cu mult înainte de termen”.petrolul c
Alţi bani „investiţi”, alt scenariu de genul „şi fără bani şi fără fotbalist”, toţi cei cinci jucători nominalizaţi reprezentând, clar, eşecuri!
Întâmplător sau nu, în Liga a II-a, până acum, niciunul dintre jucătorii străini nu s-a prezentat la un nivel mediu, măcar! De ce? Iată o întrebare la care trebuie căutat răspuns… Varianta cea mai „comodă” ar fi aceea să se meargă doar pe mâna… românilor! Sigur, nu este o soluţie, dar, variantă este, sigur!
Altă „combinaţie” ar fi să se caute un pic altfel, să se analizeze altfel totul, pentru că jucătorul străin chiar poate reprezenta un bun „motor” pentru o echipă – din mai multe puncte de vedere, nu doar ce se vede pe teren, ci şi imagine, marketing, potenţial de revânzare mai mare etc.!
Desigur, poate fi invocat şi… ghinionul! Cel mai simplu, nu?