Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a anunţat că ţara sa este pregătită să se alăture candidaturii comune Argentina-Uruguay-Paraguay pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2030, informează AFP, preluată de Agerpres.
Cu ocazia summitului Mercosur de la Montevideo, Morales a propus să pună la dispoziţie „două sau trei departamente (boliviene) pentru găzduirea unora dintre partidele turneului final”.
Şeful statului bolivian a făcut apel la desfăşurarea „unui alt Mondial în America de Sud, în 2030”.
Blocul sud-american de liber-schimb Mercosur regrupează Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay, Bolivia fiind în curs de aderare.
Turneul din 2030 va fi „Mondialul centenarului”, marcându-se un secol de la prima Cupă Mondială din istorie, organizată şi câştigată de către Uruguay, care şi-a anunţat, în octombrie 2017, candidatura comună alături de Argentina şi Paraguay, pentru ediţia din 2030.
Pe de altă parte, şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a propus Marocului, la jumătatea lunii noiembrie, o candidatură comună Maroc-Spania-Portugalia pentru organizarea aceleiaşi Cupe Mondiale.
În luna iunie, după înfrângerea sa în faţa trio-ului Statele Unite-Canada-Mexic pentru organizarea CM din 2026, Marocul a anunţat că va candida pentru ediţia din 2030, fără să evoce posibilitatea unei candidaturi comune.
Grecia, Bulgaria, România şi Serbia intenţionează, de asemenea, să prezinte o candidatură comună pentru organizarea competiţiei, la fel ca şi Marea Britanie şi Irlanda.
La finele lunii septembrie, Uniunea nord-africană de fotbal (UNAF) a evocat ideea unei candidaturi comune nord-africane.